A tehetség díjat érdemel

A tehetség díjat érdemel

Share this content.

Szekszárd – Az idén is Tolna Megye Talentuma díjat kaptak a tanulmányi versenyek legkiválóbb szereplői. A megyei közgyűlés elnöke új díjat alapított a tehetséggondozó tanároknak. Forrás: teol.hu, szöveg: Ihárosi Ibolya

Bővelkedik megyénk az ifjú tehetségekben. Ezt igazolja, hogy a hatodik Tolna Megye Talentuma díjátadáson is számos általános és középiskolás diák részesülhetett elismerésben. Csütörtökön a Vármegyeháza dísztermében az ifjú tehetségeket, felkészítő tanáraikat és a szülőket Ónodi Szabolcs, a díj egyik alapítója, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója köszöntötte. Mint kiderült, a gimnázium, a megyei önkormányzat és az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató díjának hatodik átadása ebben a formában az utolsó, mert az állami kezelésbe került iskolák tanulmányi versenyeit a jövőben az állam szervezi.

Az elismerés valamilyen formában megmarad” – ígérte dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, megköszönve az alapítók eddigi munkáját. Beszédében egyebek közt szólt a tanulmányi versenyek szerepéről, amelyek révén a diákok összemérhetik tudásukat másokéval. Mint mondta, bízik abban, hogy a fiatalok felnőve a megszerezett tudást a maguk és családjuk, kisebb közösségük, településük, a megye és hazánk érdekében kamatoztatják.

Az okleveleket és az érmeket a megyei közgyűlés elnöke, a Petőfi-gimnázium igazgatója és Szilágyi Szilvia, a pedagógiai szolgáltató igazgatója adta át. Az iskolák úgynevezett Arany CD-t kaptak, amelyen a megyei versenyek 1. helyezett diákjainak, tanárainak neve, valamint iskolájuknak rövid bemutatkozása szerepel.

Az ünnepségen bemutatták és példaképként állították azokat a diákokat, akik a megyei versenyek 1. helyezésén felül az országosat is megnyerték vagy arany minősítést szereztek. A Tiszán innen – Dunán túl népdaléneklési versenyen arany minősítést kaptak a dombóvári Belvárosi Általános Iskola ének-zene tagozatának 7. osztályos tanulói, a Sárközi lányok, Süveges Sára, Waldhauser Petra, Gulyás Amina, Kovács Nikolett, Tóth Lilla és Bogdán Katalin. Felkészítő tanáruk Bódis Péterné. A szekszárdi Garay János Általános Iskola tanulóját, Csizmazia Dórát a Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztiválon díjazták fesztiváldíjjal, különdíjjal és kitüntették reménységdíjjal is.

Kasó Gergő, a Garay János Gimnázium tanulója 1. lett a Savaria történelemversenyen, és az országos döntőt is megnyerte. Tanára dr. Gesztesi Enikő. Az iskola másik tehetséges tanulója, Elekes Boglárka a Tiszán innen – Dunán túl népdalversenyen országos arany minősítést is szerzett. Felkészítő tanára Döményné Ságodi Ibolya. Tóth Bence, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, az Implom József helyesírási verseny megyei 1. és országos 4. helyezettje már 6. alkalommal nyerte el a Tolna Megye Talentuma kitüntetést. Felkészítője az édesanyja mellett Unti Judit és dr. Antóni Judit.

A tehetséggondozó tanárok számára alapította a megyei közgyűlés elnöke a Létay Menyhért-díjat, amelyet elsőként dr. Gesztesi  Enikő, a Garay-gimnázium tanára vehetett át, akinek az elmúlt 4 évben 11 diákja részesült Tolna Megye Talentuma kitüntetésben a Ránki György történelemversenyen és a Savaria történelemversenyen elért helyezéseikért. Ebben a tanévben 9 országos versenyen 23 tanulója ért el helyezést a döntőben.

Létay Menyhért-díj a tehetséggondozó tanároknak

A Tolna megyei tehetséggondozó tanárok munkájának elismerésére dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke díjat alapított. Ezt a díjat Létay Menyhértről, a Garay János Gimnázium legendás hírű, kiváló tanáráról nevezték el. Létay Menyhért (19091975) matematika-fizika szakos tanár volt. A természettudományok mellett az osztályfőnöki órákon az akkor tiltott művészek alkotásait is tanította. Aktív részese volt a szekszárdi zenei életnek is. Hatása, embersége az akkori és későbbi diákok százaiban ma is tovább él. „Létay Menyhért óráin értettem meg, hogy milyen csodálatos a természettudományok világa, azóta is csak a tudományban hiszek” – írta róla dr. Kovács Győző, az első magyar számítógép atyja, a megyeszékhely tavaly elhunyt díszpolgára.

 

Címkék: tehetség - iskola - tanuló - díj -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!