Telefonkönyvi megjelenés tízezrekért? Óvatosan!

Telefonkönyvi megjelenés tízezrekért? Óvatosan!

Share this content.

Forrás: Fogyasztóvédelmi Hatóság, mno.hu
Budapest – A napokban a Magyarországi Evangélikus Egyház számos gyülekezete kapott egy Telefonkönyv Magyarország nevű cégtől felszólítást arra nézve, hogy 37400 forintot fizessenek be azért, mert ők nyilvántartják a gyülekezetet egy bizonyos telefonkönyvben. Az ügyben már a Gazdasági Versenyhivatal és a Fogyasztóvédelmi Hatóság is óvatosságra inti az embereket.

A Magyar Nemzet online változatán az alábbi cikk jelent meg ez ügyben. Gyakorlatilag minden fontos tudnivalót tartalmaz:

Telefonkönyvben való megjelenésért kapott számlát? Ne fizesse be automatikusan, lehet, hogy meg sem rendelte!

Több megkeresés is érkezett a hatósághoz a napokban, miszerint ismét akcióba lendült a telefonkönyvi megjelenésért számlázó társaság. A kft.-től névre szóló értesítés érkezik, miszerint a 2014–2015-ös telefonkönyvben való megjelenésért 37 400 forintot kell fizetnie a számla címzettjének. Felhívjuk ismételten a figyelmet, hogy amennyiben Ön nem kíván élni a telefonkönyvi megjelenés lehetőségével, akkor a számlát ne fizesse be, a számlalevél alján, a vonalkód alatt szerepel: „Fizetés önkéntes. Olvassa el a hátoldalon az ajánlat általános szerződési feltételeit.”

A telefonkönyvi megjelenés kapcsán a GVH vizsgálódhat

Felhívjuk továbbá a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. március 1-jén közzétett Vj-20/2012/19 számú döntésére. E szerint:

„A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. a 2011 decemberétől 2012. március 6-ig terjedő időszakban megtévesztő reklámozási gyakorlatot folytatott, amikor a potenciális ügyfelekhez eljuttatott küldeményei azt a látszatot keltették, hogy azok egy már megkötött szerződés alapján kibocsátott számlák.

Az eljáró versenytanács 1 490 000 (egymillió-négyszázkilencvenezer) forint bírság megfizetésére kötelezi a Szakmai Névsor Szolgáltató Kft.-t.”

A döntés teljes szövege itt érhető el  >>>

Tájékoztatásul közöljük, hogy a számla hátoldalán apró betűkkel, az általános üzleti feltételek között szerepel, hogy a fizetés önkéntes. Itt szerepel továbbá az is: „A jelen ajánlat alapján a fizetés önkéntes. A társaság és az ügyfél közötti szerződés az előterjesztett ajánlat elfogadásával, a befizetés ténye révén jön létre a jelen általános üzleti feltételekben meghatározott feltételekkel.”

A számlát tehát nem köteles befizetni, aki kézhez kapja, a befizetéssel jön csak létre szerződés.

Amennyiben panasza van, bejelentést tehet a Gazdasági Versenyhivatalnál.

Kapcsolódó anyagok:

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!