A tolerancia jegyében – Intézményvezetői konferenciát tartottak Balatonszárszón

A tolerancia jegyében – Intézményvezetői konferenciát tartottak Balatonszárszón

Share this content.

Balatonszárszó – Az Országos Iroda Nevelési és Oktatási Osztályának szervezésében 2013. április 15. és 16. között került sor az oktatási intézményvezetők és az iskolalelkészek közös tavaszi konferenciájára. A két nap témája a tolerancia volt. Szöveg és fotó: Révész Rita

A nyitó áhítatot dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyház kerület püspöke tartotta, majd ezt követően szintén ő fogalmazta meg gondolatait a nyitó előadásban, melynek címe „A toleráns egyház, avagy evangélikusként másként más” volt.

A délután folyamán kétszer 60 percben műhelymunka keretében hallhattak többet a résztvevők a gyermekjogokról, a romákról, zsidóságról, hajléktalanokról, gyűlölet-bűncselekményekről, melegjogokról, civil kurázsiról a fentieket képviselő alapítványok munkatársai segítségével, akik személyes élettörténeteiken keresztül vezették el a résztvevőket helyzetük jobb megismeréséhez. Az alapítványokat és tevékenységüket a Civil Művek Közművelődési Egyesület fogja össze, melynek programkoordinátora, Kövesi Györgyi mutatta be a műhelymunkát vezetőket.

Az első napot Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökének áhítata zárta. A vacsora után az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola diákjainak néptánccsoportja mutatkozott be magyar néptáncokkal, ezt követően a kiskőrösi és a kőszegi középiskolák intézményvezetői, Szentgyörgyiné Szlovák Mária illetve Rodler Gábor tartottak borkóstolót az iskoláikban készített borokból az egybegyűlteknek.

A keddi napon Szűcs Mária, a kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola iskolalelkésze tartott reggeli áhítatot a válaszfalakról és azok lebontásáról.

A délelőtt folyamán óvodai, általános iskolai, középiskolai és iskolalelkészi szekcióüléseken beszélték át a részvevők az aktualitásokat.

Ezt követően Zacher Gábor főorvos, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője tartott lendületes előadást „Mindennapi függőségeink, ki tolerálja a függőt?” címmel.

A második nap programját úrvacsorás istentisztelet zárta, melyet Gáncs Péter, elnök-püspök, a Déli Egyházkerület vezetője tartott. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!