Trombitát, Bocskai-sapkát és a közelmúlt emlékeit is kiállították a jubileum alkalmából

Trombitát, Bocskai-sapkát és a közelmúlt emlékeit is kiállították a jubileum alkalmából

Share this content.

Szerző: Bojtor Zalán; fotó: Horváth Bence; forrás:oroscafe.hu
Az evangélikus egyházi oktatás 25 éve, 1996. július 1-én indult újra Orosházán, melynek apropójából a Székács József Evangélikus Iskola történelemtanára, Hajdu Attila egy iskolatörténeti kiállítást állított össze. Az alsós tanulók személyesen tekinthetik meg a kiállított tárgyakat, emlékeket, a felsősök és a gimnazisták interaktív formában.

– 1744-ben már a tanító Dénes Sándor vezetésével érkeztek ide őseink, az oktatás ás az egyház nagyon szorosan összefonódott már a kezdetektől. A kiállításunk tartalmazza többek között az evangélikus elemi iskolák történetét, az evangélikus gimnázium rövid történetét, az államosítás utáni szocialista időszak 2-es számú általános iskolájának történetét, valamint az ezt követő visszatérés utáni időszakból is próbáltunk bemutatni minél több tárgyat, emléket – foglalta össze Hajdu Attila.

A teremben körbejárva szinte folyamatosan érdekes dolgokra bukkanhatunk, kiállították többek közt az evangélikus gimnáziumból fennmaradt, gyülekezésre szolgáló trombitát, vagy a Bocskai-sapkát, ami az akkori formaruha része volt. Megtalálható az a Kossuth-címeres zászló, ami az utolsó lányiskolai osztályé volt, a tulajdonosai a padláson rejtették el az ereklyét az akkori karhatalom elől.

– Itt vannak azok az elemi iskolai osztálykönyvek, melyekben még fordítva voltak az osztályzatok, egy régi dobogó, melyhez hasonló már nincs az iskolában, mert a táblákat ugye már lejjebb rakták. Szívesen mutatjuk meg az érdeklődőknek egy korábbi diák, Szokolay Károly színjeles bizonyítványát, hiszen az igazi ritkaságnak számított abban az időszakban. Örsi zászlók vagy korábbi iskolai emlékszalagokból többet is be tudunk mutatni, ahogy a testnevelés tagozat régi serlegeit is – vezetett körbe minket Hajdu Attila.

A cikk folytatása ITT olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!