Ukrán orvosokat, ápolókat és önkénteseket fogad a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet magyarországi rehabilitációs programra

Ukrán orvosokat, ápolókat és önkénteseket fogad a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet magyarországi rehabilitációs programra

Share this content.

Budapest – A közelmúltban Kijevben történt események sérültjeit segítő orvosokat, ápolókat és önkénteseket fogad öt napos magyarországi rehabilitációs programra az Ökumenikus Segélyszervezet. Az Ukrajnában kialakult válsághelyzet során a Majdan téren rendkívüli feladatokat ellátó, összesen 50 fő pszicho-szociálisan terhelt helyzetbe került, poszt-traumatikus stressz szindrómában szenvedő segítő érkezik két turnusban hazánkba. A programot Magyarország kormányának felajánlása alapján a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatja. Forrás: segélyszervezet.hu

Az első, 26 fős csoportot a Külügyminisztériumban Takács Szabolcs politikai igazgató fogadta, illetve Jevcsák Judit, az ukrán nagykövetség első beosztottja köszöntötte. Az eseményen jelen volt Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója is. Ezt követően a csoport 5 napra Hajdúszoboszlóra utazott, ahol pénteken Sóvágó László, a város polgármestere fogadja őket. 

A rehabilitációs programmal az Ökumenikus Segélyszervezet Külügyminisztérium által is támogatott, az ukrajnai krízis károsultjait támogató segélyprogramjának értéke meghaladja a 18 millió forintot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarországról elsőként ajánlott fel humanitárius segítséget a kijevi Szent Mihály-székesegyháznak, melynek kolostora az összecsapások kezdetétől gyakorlatilag átmeneti kórházként működve segítette a sebesültek ellátását. Az első pénzbeli támogatást az Ökumenikus Segélyszervezet február 19-én juttatta el a székesegyháznak, amit gyógyszerek és kötszerek vásárlására ajánlott föl.

Egy héttel később újabb, ezúttal kétmillió forint értékű, hiánypótló orvosi eszközökből álló adományt adott át az Ökumenikus Segélyszervezet a kijevi Szent Mihály-székesegyházban. A Külügyminisztérium által felajánlott keretből a sebesültek ellátáshoz szükséges kórházi eszközök (vérkészítmények, katéterek, infúziós készletek, fájdalomcsillapítók, oxigén maszkok, sínek stb.) kerültek beszerzésre. Az eszközök átadásán Agapit püspök, a kijevi patriarchátus helytartója személyesen mondott köszönetet a magyar emberek önzetlen segítségéért. Az eseményen részt vett Bayer Mihály,Magyarország kijevi nagykövete, Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója, Gerevich János, a Segélyszervezet ukrajnai irodájának vezetője, valamint az egészségügyi központot irányító Solojkó Natália is. A segélyszállítmány egy részét a Szent Mihály-székesegyházzal kapcsolatban álló, az összecsapások sérültjeit ápoló kórházak kapták.

A segélyprogram március közepén két nyugat-ukrajnai városban, Ivano Frankivszkben és Lembergben folytatódott, amikornemzetközi felkérésre az Ökumenikus Segélyszervezet a belső menekültek ellátásába kapcsolódott be. A szervezet munkatársai mindkét helyszínen higiéniás szereket, tartósélelmiszereket, illetve gyermekek ellátásához szükséges adományokat (bébiételt, tejport, pelenkát) adtak át a menekülteket ellátó helyi koordinációs központoknak. A helyszínen tartózkodó magyar munkatársak beszámolója szerint ekkorra Ivano Frankivszkbe már több száz, Lembergbe pedig több ezer menekült érkezett.

A Segélyszervezet munkatársai nemzetközi koordináció keretében, az érintett nyugat-ukrajnai térségekben végzett felméréseket követően európai uniós koordinációs egyeztetéseken vettek részt Kijevben, majd további menekülteket befogadó térségekbe utaztak. A tényfeltáró út és a rendszeres nemzetközi koordinációs egyeztetések célja, hogy amennyiben a menekültek számának rohamos növekedése indokolja, úgy az Ökumenikus Segélyszervezet a több mint 100 egyházi hátterű segélyszervezetet tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance (Genf) helyi tagszervezeteként, minél hatékonyabban tudja segíteni a menekültek ellátását és folytatni a nemzetközi támogatás szervezését.       

Az Ökumenikus Segélyszervezet további tervei között a Krímből jelenleg is Nyugat-Ukrajnába érkező menekültek számára humanitárius segély beszerzése és elosztása, valamint újabb ukrán csoportok számára magyarországi rehabilitációs programok szervezése szerepel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!