Vallásközi konferenciát tartottak a békéről – Videókkal!

Vallásközi konferenciát tartottak a békéről – Videókkal!

Share this content.

Forrás: MTI, izraelbarat.hupont.hu, videó: Győri András Timótheus
Gyöngyös – A béke gondolata Ábrahám örököseinél címmel szervezett konferenciát a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás képviselőinek részvételével a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Szövetsége és a Barankovics Izraelita Műhely 2014. november végén a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nehezen lehetne eltúlozni a konferencia jelentőségét. „Azért jöttünk ide, hogy másik síkra tereljük mindazt, ami sokszor világszerte a három világvallás között zajlik” - mondta.

„Nem azért vagyunk itt, hogy összehozzuk mindazt, amit képviselünk, hiszen azok különbözőek. Azért vagyunk itt, hogy egy sokszínű világot mutassunk be” - jelentette ki a politikus. Ebben a sokszínűségben a közös vonás az, hogy a résztvevők meg akarják ismerni egymást, és tisztelni akarják azt, ami a másikban és az ő közösségében van - tette hozzá.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában arról beszélt, hogy a vallási tanítások azok, amelyek a zsidóságot elválasztják a kereszténységtől, és ugyanakkor össze is kötik a kettőt.

„Reméljük, mostanra megérettünk arra, hogy a két vallás közötti különbség elfogadásával, kölcsönös tiszteletével elkezdjünk közeledni egymáshoz” - mondta. Hozzátette: a közös múltat sok minden terheli. „A keresztény Európa sokszor bánt idegenként a zsidókkal, a holokauszt borzalmai azonban talán végképp ráébresztettek minket az együttműködés és a kölcsönös tisztelet fontosságára.”

Kitért rá: fontos minél több embert megismertetni a zsidó vallás tanításaival és a zsidó kultúrával, hogy ez a tudás a mindennapos ismeretek része legyen.

A helyettes államtitkár közölte: a kormány készen áll arra, hogy a jövő évi költségvetési támogatások terhére megkezdődhessen a gyöngyösi zsinagóga felújítása. Az együttélés háza elnevezésű projekt a magyarországi zsidóságnak a magyar kultúrában, oktatásban, tudományban betöltött szerepét fogja bemutatni a zsinagógában.

Weisz Péter, a konferencia egyik szervezője, a gyöngyösi Bugát Pál kórház főigazgatója, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke azt mondta, a rendezvénnyel be szeretnék bizonyítani, hogy a három vallásban több van, ami közös, ami összeköt, mint ami szétválaszt. „Be szeretnénk bizonyítani azt is, hogy a gyűlölet, az intolerancia nem a hitből, hanem az emberből ered” - tette hozzá.

Szavai szerint a konferencia üzenete az, hogy „meg kell védeni gyerekeink és unokáink békés jövőjét”.

További felszólalók az alkalmon - VIDEÓK:

Hivatkozások: További képek. - Hanganyag. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!