A vallásüldözés az afrikai elvándorlás egyik oka

A vallásüldözés az afrikai elvándorlás egyik oka

Share this content.

Forrás: Hölvényi György sajtóirodája
„A vallási közösségek kulcsszerepet tudnak betölteni a humanitárius válságok kezelésében, valamint a társadalmi béke megteremtésében az instabil és gyenge államokban" – hívta fel a figyelmet Hölvényi György, az Európai Parlament afrikai kapcsolatokért felelős küldöttségének tagjaként az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség parlamenti képviselőinek windhoeki közgyűlésén, Namíbiában.

A plenáris tanácskozáson részt vevő európai és afrikai parlamenti képviselők jelentésben értékelték a tömeges migráció kiváltó okait és a közös feladatokat. Hölvényi György plenáris felszólalásában emlékeztetett: „Világszerte komplett vallási közösségek kényszerülnek szülőföldjük elhagyására radikális terrorcsoportok erőszakos cselekményeinek következtében. A migráció egyik meghatározó oka tehát egyértelműen az Afrikában is erősödő vallási radikalizmus."

Az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős politikusa a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy nem részesülhetnek európai fejlesztési támogatásban olyan rezsimek, amelyek korruptak, valamint nem tartják tiszteletben a vallásszabadság alapvető emberi jogi követelményeit. „Ahol nincs szabadság, ott nem lehet gazdasági együttműködésről sem beszélni” – szögezte le a néppárti politikus.

Hölvényi György felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi segélyezőknek és az afrikai országoknak egyesíteniük kell erőiket a migrációs nyomás megfékezéséért. A sikerhez azonban szükség van a jelentős társadalmi tekintéllyel, valamint humanitárius segélyezési hálózattal rendelkező egyházak partnerségére is – tette hozzá.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!