Vasárnapi ige: Jézus szava Lélek és élet ma is

Vasárnapi ige: Jézus szava Lélek és élet ma is

Share this content.

Szöveg: dr. Fabiny Tamás, kép: Kmetty János: Hegyi beszéd (1916-17, olaj, vászon, 45×55 cm), kép forrása: hung-art.hu, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

[Mózes] így szólt hozzájuk: Szívleljétek meg mindazokat az igéket, amelyekkel ma intelek titeket… Mert nem üres beszéd ez a számotokra, hanem ez jelenti számotokra az életet…” (5Móz 32,46–47)

Jézus mondja: Azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet.” (Jn 6,63)

„Szó, szó, szó” – mondja Hamlet Poloniusnak William Shakespeare drámájában. Az ígéret földjét megtekintő Mózes azonban, aki a Tízparancsolatban Isten szavát is közvetítette népének, tudja, hogy Isten igéje nem üres beszéd. Jézus szava is Lélek és élet. A szónak teremtő, félelmet elűző és gyógyító hatása lehet.

A bibliai kinyilatkoztatás kezdettől fogva arról tanúskodik, hogy a világot szavával megteremtő Isten kommunikál, szóba áll az emberrel. Ő Deus loquens, beszélő Isten (Zsid 1,1). Ha pedig Isten Deus loquens, akkor az ő népe ecclesia colloquens, beszélgető egyház. Ezért a legfontosabb egyházi tevékenység, az igehirdetés sem lehet üres szó. Ha valóban hiszünk a feltámadásban, akkor nem lehet üres a mi igehirdetésünk és üres az egyház hite (1Kor 15,14). Szükség van arra, hogy igehirdetéseink a szó legnemesebb értelmében „beszélgetések” legyenek. Egyházi életünk számtalan területe folyhat a beszélgetés jegyében. Csak utalok a lelkigondozásra, ahol egy testvéri beszélgetésnek gyógyító, terápiás hatása lehet. Fiatalok és idősek egyaránt kimondhatatlanul vágynak egy-egy jó beszélgetésre. Ismerek embereket, akik elmondták, hogy egy beszélgetés szó szoros értelmében az életüket mentette meg, hiszen a jó időben kapott jó szó elűzte az öngyilkosság gondolatát a szívükből. Jézus szava Lélek és élet ma is.
*
Urunk, köszönjük, hogy szavaddal teremteni vagy képes, és életet tudsz adni. Taníts minket is arra, hogy a te szavadat szóljuk. Óvj meg mind a némaságtól, mind a terméketlen szócsépléstől. Ne engedd, hogy zuhatag-szájú emberek legyünk. Csak gyökeres szót adj. Igét, amely Lélek és élet. Így segíts a te akaratod megértésében és másokkal való megismertetésében. Adj testvéri beszélgetéseket. Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!