Vasárnapi ige: Leszünk-e mennyei polgárok?

Vasárnapi ige: Leszünk-e mennyei polgárok?

Share this content.

Szöveg: Pethő-Szűcs Mária, kép: A jó pásztor (Domitilla katakomba, 3-4. század), kép forrása: Wikipédia, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Bizony, itt van Isten, a mi Istenünk örökkön örökké, ő vezet minket mindhalálig.” (Zsolt 48,15)

Pál írja: Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi Krisztus Jézus napjára.” (Fil 1,6)

Egy felmérés keretében megkérdeztek embereket, biztosak-e abban, hogy a mennybe jutnak. A megközelítés sokszínű volt, de a válaszok nagy része „nem”, illetve „nem tudom” lett. Vajon te, testvérem, mit válaszoltál volna? Sokan még a keresztények közül is így szólnak: Nem tudom, elég jó ember voltam-e, tényleg mindent megtettem-e, amit Isten kér. Mások állítják, ebben senki sem lehet biztos. Talán a legtöbben nagyképűnek is tartják azt, aki kijelenti: Igen, biztosan a mennybe jutok. Pedig így van. Pál sem bizonytalankodik, hanem kijelenti: Meg vagyok győződve, hogy készen lesztek, amikor elérkezik az idő.

Üdvbizonyossággal élni nem nagyképűséget jelent, hanem bizalmat. Teljes bizalmat abban az Istenben, aki a Fiát nagypénteken értünk adta, aki így szólt: „Elvégeztetett!” (Jn 19,30b)

Üdvbizonyosságom nem azért van, mert én úgy gondolom, hanem azért, mert Jézus mindent megtett ezért, és kijelentette, hogy a benne bízónak örök élete van (1Jn 5,13). Gondoljunk csak Zákeusra, akihez Jézus így szólt: „Ma lett üdvössége ennek a háznak” (Lk 19,9b), és elkezdte benne a jó munkát, a változást. Ez nem feltétele volt az üdvösségnek, hanem folyománya.

Nem kell félnünk, bizonytalankodnunk, szerénykednünk, amikor a mennyre gondolunk. Örök életünk van, és szép lassan mennyei polgárrá változunk.
*
„Üdvteli érzet: Jézus enyém!
Ennek felettébb örvendek én.
Örökség vár rám, mennyei rész,
Lelkem ujjongva fölfelé néz.
Örökre zengem ez éneket:
Jézusban leltem az üdvömet!
Boldogan vallom: Jézus enyém!
Irgalmát áldom örökre én!”
(Áprily Lajos)

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!