Wroclawi-találkozó: Az egyházak szerepe a közép- és kelet-európai államok integrációs folyamatában

Wroclawi-találkozó: Az egyházak szerepe a közép- és kelet-európai államok integrációs folyamatában

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Győri András Timótheus, Tagai Péter
Wroclaw – Jerzy Buzek professzor, korábbi lengyel miniszterelnök és az Európai Parlament egykori elnök előadása – amelyet 2014. július 5-én tartott a wroclawi kongresszusi központ előadótermében – szorosan kapcsolódott a keresztény találkozó mottójához, ám annak nem bibliai, hanem társadalompolitikai vetületével foglalkozott.

Mint ismeretes, Jerzy Karol Buzek kereszténydemokrata politikus 1980-tól a Szolidaritás tagja volt, 1997 és 2001 között Lengyelország miniszterelnöke, 2009 és 2012 között pedig az Európai Parlament elnöke volt. Jómaga akadémiai tanár, a műszaki tudományok professzora, és számos egyetem, így a dortmundi, a szöuli, az ispartai egyetem, a sziléziai és az opolei politechnikum díszdoktora.

Előadásával párhuzamosan is számos program zajlott, az egyik szemináriumon a keresztény szeretet és önimádat kérdése, a másikon a szabadság, a harmadikon pedig az egyenlőség került előtérbe. A folyosókon is élénk volt az élet: egyesek bohócok mókázásán nevettek, mások ekkor nézték meg a Lehetőségek piacának kínálatát.

A Magyarországi Evangélikus Egyház két standon is jelen volt, az egyiken az országos iroda pályázati projektjei, a másikon pedig a diakóniai osztály munkája mutatkozott be.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!