Wroclawi-találkozó: Nyílt templomok estéje és a TGM

Wroclawi-találkozó: Nyílt templomok estéje és a TGM

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Győri András Timótheus, Tagai Péter
Wroclaw – 2014. július 5-én a programok koncertekkel zárultak. A különböző templomok a nyílt templomok estjének adtak otthont, s közben további vitapanelekre is sor került. Az egyik legnépszerűbb koncert azonban minden bizonnyal a fiatalos lendületű pop-gospel együttes a TGM koncerje volt.

Az Egyetemi templomban a kaposvári kórus lépett fel. Dalaik között Lelkiség a kultúrában címmel folyt beszélgetés. A Szent Szaniszló és Dorottya templomban lengyel és szlovák kórusok énekeltek, a Legszentebb Szűz Mária templomban taizé imádság volt, a Szent Mária Magdolna székesegyházban a reformáció 500. évfordulójáról volt szó. A Szent Kristóf templomban, a Szűz Mária születése ortodox székesegyházban, a Corpus Christi templomban, a Szent Adalbert templomban, a Szent Vince és Jakab görögkatolikus székesegyházban, a Szent Cirill és Metód templomban és a Szent Erzsébet basilica minorban lengyel, szlovák és német kórusok zenéltek, a bonyhádi gyülekezet kórusa pedig a Páduai Szent Antal templomban lépett fel egy cseh kórussal együtt. Az Isteni Gondviselés templomában Dietrich Bonhoefferről zajlott volna beszélgetés, ez azonban információink szerint az idő nagy részében arról szólt, hogyan is legyen ennek tolmácsolása a különböző nyelvekre.

Az est egyik legnagyobb sikere és legtöbbeket megmozgató alkalma azonban a Centenáriumi Csarnokban volt. Itt a TGD együttes koncertjére került sor. A csapat már az 1980-as évek óta ismert, tagjai többször cserélődtek. A pop-gospel kórus ismert amerikai dalokat ültet át lengyelre, de vannak saját szerzeményeik is. Az énekeket kicsik és fiatalok, középkorúak és idősebbek együtt énekelték.

A Piotr Nazaruk vezette kórust egy rock együttes kíséri, előadásuk alatt több igeolvasásra és egy bizonyságtételre is sor került. A bizonyságtevő elmondta, hogy bonyolult családban nőtt fel. Szülei mindketten alkoholisták voltak. Édesapja azonban az ő születésekor, a gyermek miatt lemondott az italról.
Apja fiatal korában mindig azt tanácsolta neki, ne nyúljon az alkoholhoz és okuljon az ő példájából. De ő nem fogadta meg ezeket a tanácsokat és maga is az alkohol és a drogok fogságába került. Elköltözött otthonról és megszakította a kapcsolatot a szüleivel. Egy barátja azonban beszélt neki arról, hogyan változott meg az élete a Jézus Krisztusban való hit hatására. Ő maga is felismerte azt, hogy nem mehet az élete így tovább. Megvallotta bűneit és keresztény lett. Aztán az első dolga az volt, hogy hazamenjen az elhagyott atyai házba és bocsánatot kéjen édesapjától az elkövetett bűnökért. Azóta nem csak a családi kapcsolatai, de az egész élete megváltozott. A hallgatóság nagy érdeklődéssel figyelte szavait, majd tovább folytatódott a koncert újabb és újabb, közösen énekelt dalokkal.

Címkék: Wroclaw - találkozó - TGD - koncert -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!