XI. LVSZ szeminárium: Szentírás, nyilvános bizonyságtétel, dogma

XI. LVSZ szeminárium: Szentírás, nyilvános bizonyságtétel, dogma

Share this content.

Szöveg és fotó: Szűcs Mária / Kiskőrös
Wittenberg – Vajon mikor jelentek meg egyes témák, kulcsfogalmak Luther Márton nyilvános megszólalásaiban? Mikor, melyik iratban fogalmaz meg olyan kulcsfontosságú definíciókat, mint „megigazulás” vagy „kettős természet”? Vajon mennyire finomított Melanchthon Luther nézetein az írásaiban? Vajon milyen események hatására formálódtak Luther tanításainak főbb tételei? Ehhez hasonló kérdések álltak középpontjában az éppen befejeződött LVSZ szemináriumnak.

2015. február 28. és március 14. között rendezte meg a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) kilencedik szemináriumát annak a sorozatnak, amit 2009-ben indított útjára. 2017, a reformáció 500. évfordulójára való készülés egyik részeként, minden évben kétszer – novemberben és márciusban – két hetes intenzív szemináriumra várják a világ minden tájáról azokat az evangélikus lelkészeket, püspököket, akik az adott téma iránt érdeklődnek.

Idén: Szentírás, nyilvános bizonyságtétel, dogma címmel hirdette meg a programot a szövetség, melynek előadói ezúttal dr. Timothy Wengert a Gettysburg-i Evangélikus Teológia nyugalmazott egyháztörténésze, Melanchthon kutató (USA) és dr. Paulus Ndamanomhata rendszeres teológiai professzor (Namíbia) voltak. Előadásaikat 17 országból érkezett 21 lelkész hallgathatta. A résztvevők között voltak Kenyából, Nigériából, Pápua Új-Guineából, Brazíliából, Indiából, Hongkongból, az Egyesült Államokból, Dániából, Finnországból, Guyanából és természetesen a házigazda Németországból is. Idén érdekesség, hogy először vett részt a szemináriumon több női lelkész, mint férfi.

A szeminárium Luther bevezetéseire (Bevezetés a Római levélbe, Előszó a Zsoltárokhoz), a Nagykáté 10 parancsolat magyarázatára és a Keresztény ember szabadságáról írt műveire alapozott. A kéthetes program magába foglalta a reggeli áhítatokat a résztvevők vezetésével, a délelőtti előadásokat, a délutáni kiscsoportos téma feldolgozásokat, este pedig az egyes országok bemutatkozása történt meg. Az alkalmat meglátogatta Margot Käßmann, a 2017-es évforduló nagykövetasszonya, aki beszámolt a 2017-es jubileum előkészületekről és érdeklődött a különböző országokban elkezdett projektekről. A lelkészek továbbá találkozhattak Wittenberg polgármesterével, Eckhard Naumann-nal, aki nem egyházi szemmel ismertette, hogyan is készül a város a jubileumi évre.

Jelentős esemény volt a Luther-kertben tett látogatás. A kertben egy Luther-rózsát megjelenítő úthálózat található egy nyilvános parkban, ahova a tervezők 500 fa ültetését tervezik. A fák ültetése szimbolizálja, hogy a reformáció nem egyszeri esemény volt, hanem valami, ami elindított egy növekedést, gyümölcstermést. Idén Namíbia, India, az Egyesült Államok két szinódusa, Hongkong és Dánia ültetett fát, ezzel lassan megközelítve a kitűzött cél felét.

Wittenberg városában a lelkészek idegenvezetővel ellátogattak Luther- és Melanchthon házaiba, valamint a Cranach-házba. Wittenberg városán túl egy napot tölthettek Eisleben-ben és Mansfeld-ben, valamit a környékbeli szórvány gyülekezetekben közös istentiszteletet is tartottak, és tea és sütemény mellett beszélgethettek a gyülekezetek tagjaival a közösségek életéről, örömeiről és kihívásairól.

A szeminárium ünnepi úrvacsorás istentisztelettel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!