A Zala megyei levéltárban megtartották az első reformációs foglalkozást

A Zala megyei levéltárban megtartották az első reformációs foglalkozást

Share this content.

Forrás: reformacio.mnl.gov.hu
Zalaegerszeg – A Magyar Nemzeti Levéltár Zala megyei levéltárának munkatársai nagy érdeklődés közepette tartották meg az intézmény első reformációs témájú levéltár-pedagógiai foglalkozását. Erős Krisztina és Paksy Zoltán levéltáros kollégák sikeres levéltári órát mutattak be az érdeklődő hallgatóságnak. A levéltár és a helyi református és evangélikus gyülekezet közti jó együttműködés jegyében a felnőtteknek szóló programok is alakulóban vannak.

A megyei levéltár két levéltáros munkatársa, Erős Krisztina és Paksy Zoltán levéltárosok megtartották a levéltár első reformációs levéltár-pedagógiai foglalkozását 2016. október 24-én. A foglalkozás megtartására a mindkét zalaegerszegi protestáns gyülekezet lelkipásztorával történt egyeztetés után került sor a helyi református gyülekezet Kálvin-termében.

A rendezvényen harminc általános és középiskolás korú diák és érdeklődő felnőtt vett részt. A diákok egy, a reformációról szóló általános bevezető után a központilag kiadott munkafüzetre épülő feladatokat oldottak meg. A feladatokon keresztül Zala megyei protestáns emlékekeiből mutattunk be néhány jellemző példát. A forrásokat levéltárunk vonatkozó irataiból válogattuk össze, például anyakönyvek, reverzálisok, tanítói javadalmi jegyzőkönyvek. Ezen kívül feladatokat állítottunk össze a megye protestáns templomairól, például vaktérképes feladat és templomfelismerés.

A jó hangulatú foglalkozáson, amelyen részt vettek a lelkipásztorok is, a diákok nagy lelkesedéssel oldották meg a feladatokat.

A sikeres együttműködés jegyében a református lelkésszel további ismeretterjesztő előadásokban egyeztünk meg, mind a felnőtt közönség, mind a diákok számára.

Címkék: levéltár -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!