Skip to main content

betlehem

Az idei világimanapot Palesztina keresztény asszonyai állították össze, március 1-jén az általuk írt liturgiát olvassák fel hazánk gyülekezeteiben.
Kötőszó

Csak egy baba?

A másik hite tabu
Ha hiszek valamiben, valakiben, az messze felülír mindent. A hitbeli meggyőződést, ha egyszer megszületik bennünk, nagyon nehezen tudjuk elengedni. Ha valami a hit szintjére jut, az eggyé válik velünk – fogalmaz publicisztikájában Homoki Pál soltvadkerti evangélikus lelkész.
Igehirdetés

Meghalni eljöttél

„…Ki meghalni eljöttél…” – egy böjti ének sora (EÉ 203,1) karácsonykor? Van úgy, hogy ami a saját érdekünkben a legfontosabb lenne, éppen az kerüli el figyelmünket…
Jézus születése Isten mosolya komor, zavart, félelemmel teli világunkban - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony alkalmából az MTI-nek.
„Nem a betlehemi műanyag fényfüzérektől vagy gagyi díszektől, esetleg olcsó tucatgyertyák tömegétől válik majd lelkünkben ünnepé az ünnep(...) Betlehemmel vagy Betlehem nélkül fel kell fognunk, hogy a karácsonyt nem mi, emberek tartjuk meg, hanem a karácsonyban érkező isteni szeretet tart meg minket.” – vallja Homoki Pál esperes karácsonyi írásában.
„Luca Veronika számára magától értetődő volt, hogy a jászolban fekvő gyermek őt is várja. Akit bátran magához ölelhet, hiszen az övé (is). S talán éppen akkor kezdjük elveszíteni istengyermekségünk ajándékát, amikor okoskodó felnőttfejjel rászólunk egy kisgyermekre: »Ne nyúlj hozzá, tedd vissza, ez nem a tied!«” – Gáncs Péter nyugalmazott püspök jegyzete.
Közszolgálati média

Isten hűséges

Magyar Sándorné horgolt betlehemet készített a cinkotai gyülekezet számára. A Duna Televízió Lét-Ige című protestáns magazinjának riportja.
Kötőszó

Elvárásmentes karácsony

Róm 9,22–24
Miértek, de miért? Havonta kétszázötvenezerszer, vagyis körülbelül tizenkét másodpercenként Magyarországon egy ember beír egy „miért”-tel kezdődő mondatot a Google keresőablakába – olvastam a megdöbbentő adatot nem is olyan régen.
Kötőszó

A karácsonyi jel

Mit üzen ma nekünk a betlehemi csillag?
Számtalan elmélet született a betlehemi csillag jelenségének megfejtésére. Az érdekes eszmefuttatások mellett azonban mi most inkább annak jártunk utána, mit üzen nekünk ma a kétezer évvel ezelőtti nagy fényesség.