Skip to main content

Erdély

Nagyvilág

Saját hagyományaikból akarnak jövőt építeni

Barcasági és királyföldi csángó magyarok zarándoklata
Erdélyben második zarándoklatukat tartották június 29. és július 2. között a barcasági és királyföldi csángó magyarok. Tatrangban bemutatták a hétfalusi csángók egyetlen fennmaradt férfitáncát, a boricát. Brassóban a szász evangélikusokkal együtt emlékeztek Johannes Honterusra, a Barcaság reformátorára. Pürkerecen a zarándoklat programjának keretében adták át a Romániai Evangélikus-Lutheránus E...
Kötőszó

Gyásznap és igazság

A nemzeti összetartozás napjára
„Június 4. Gyásznap. Egy ideje hivatalosan a nemzeti összetartozás napja. Utóbbit nehezen fogadtam el, mert egészen pici korom óta tisztában voltam azzal, hogy mit jelent a magyarság számára Trianon, és nem akartam, hogy június 4. ne kizárólag gyásznap legyen” – írja a Kötőszón megjelent jegyzetében Balczó Mátyás.
Riport

Elfogadásra kihegyezve

Hálás lutheránus építkezés a Székelyföld központjában
A Marosvásárhelyi Evangélikus Egyházközség mai napig megőrzött magyar–német kétnyelvűsége különlegesnek számít Erdélyben, hiszen a magyarok a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház, a németek pedig a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház keretében gyakorolják lutheránus hitüket. Maros megye székhelyén, a Székelyföld kulturális és szellemi központjának számító Marosvásárhelyen a város e...
Nagyvilág

Az új ismeretségek mellé medált is szereztek

Az erdélyi delegációnak is nagy élmény volt a Szélrózsa
Határainkon túl élő magyar evangélikus fiatalok is részt vettek a Szélrózsa ifjúsági találkozón Gyulán. A harmincöt fős erdélyi delegáció két tagját kérdeztük élményeikről, benyomásaikról.
Sepsiszentgyörgy – A koronavírus-járvány miatt csak szűk körű rendezvényeket tartottak Erdélyben a székely szabadság napján, az 1852-es Habsburg-ellenes székely szervezkedést vezetők kivégzésének évfordulóján. Sepsiszentgyörgyön mintegy háromszázan gyűltek össze 2021. március 10-én a szakadó hóesésben a Turul-szobornál, hogy a székely szabadság hőseire emlékezzenek.
Somogyom – A Szeben megyei Somogyom szász evangélikus templomában található 38 négyzetméteres Szent László-falképet restaurálták a magyar kormány finanszírozta Rómer Flóris-terv keretéből – közölte a projektet lebonyolító Teleki László Alapítvány.
Nyíregyháza – A Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom, különböző plébániák, parókiák, a szatmári baptista és evangélikus gyülekezetek szervezésében február elején immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a szatmári egyházmegyében is a házasság hetét. A rendezvénysorozatnak mindig fontos megelőző programpontja a házas kalandtúra, melyre már jelentkezhetnek a párok.
Nagyvilág

Bízzunk az orvostudományban

Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról
Kolozsvár – Javában zajlik Romániában az egészségügyi személyzet beoltása a koronavírus ellen. A következő szakaszban, január 15-től a pedagógusokkal együtt a lelkipásztorok is kérvényezhetik a vakcinát. Ennek kapcsán arról kérdeztük az erdélyi történelmi egyházak vezetőit, hogy ők hogyan vélekednek az oltásról.