Skip to main content

háború

Szemle

A húsvéti hit ereje

Húsvéti interjú Kondor Péter püspökkel
Mi a feltámadás ünnepének üzenete? Hogyan élhetjük meg a húsvéti örömöt? Miben bízhatunk háborús időkben? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Kondor Pétertől. A Szabad Föld interjújában a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökétől azt is megtudjuk, hogy miért nem ismerték fel Jézust azok, akik a feltámadása után találkoztak vele.
A 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háború bajbajutottjait segítő segélyprogram az Ökumenikus Segélyszervezet történetének eddigi legnagyobb humanitárius szerepvállalása. Míg Ukrajna középső és nyugati részén a belső menekültek hosszú távú támogatása, a frontvonalhoz közel eső területeken továbbra is a túléléshez szükséges azonnali segítség van a Segélyszervezet munkájának fókuszában. Azok...
Az idei világimanapot Palesztina keresztény asszonyai állították össze, március 1-jén az általuk írt liturgiát olvassák fel hazánk gyülekezeteiben.
Szemle

A menekültek többsége továbbra is otthontalannak érzi magát

Közösen segít az Evangélikus Diakónia és a Habitat for Humanity Magyarország
Az Evangélikus Diakónia a menekültek segítésébe igyekszik minél több támogató szervezetet és szolgáltatást bevonni. A Partners Hungary Alapítvánnyal való együttműködés révén például száz laptopot kapott és osztott szét a gyerekes családoknak. A Habitat for Humanity Magyarország pedig új konyhai berendezéseket, bútorokat és egyéb lakberendezési tárgyakat osztott a diakónia menekült ügyfeleinek. ...
„Nem a betlehemi műanyag fényfüzérektől vagy gagyi díszektől, esetleg olcsó tucatgyertyák tömegétől válik majd lelkünkben ünnepé az ünnep(...) Betlehemmel vagy Betlehem nélkül fel kell fognunk, hogy a karácsonyt nem mi, emberek tartjuk meg, hanem a karácsonyban érkező isteni szeretet tart meg minket.” – vallja Homoki Pál esperes karácsonyi írásában.
Ukrajnából menekült családokat látott vendégül az Evangélikus Diakónia december 4-én a Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti Üllői úti székházának templomában.
Nagyvilág

Luther-rózsás torta egy gyertyával

Születésnapot ünnepelt a Dévai Fogadó
Egy éve nyitotta meg kapuit a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség által fenntartott Dévai Fogadó Menekülteket Segítő Közösségi Központ Budapesten, az angyalföldi Dévai utcában. A komplex szolgálat számos szervezet – köztük az UNICEF (az ENSZ Nemzetközi Gyermeksegélyezési Alapja), Budapest Főváros Önkormányzata, az Ökumenikus Segélyszervezet – anyagi és személyi támogatásával végzi mu...
Fájó szívvel szemlélem az eseményeket, hiszen a Szentföldről van szó, ahol évezredek óta mindig is éltek zsidók és palesztinok, ahol ráadásul Jézus Krisztus megszületett, és maradéktalanul elvégezte földi küldetését – fogalmaz Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára a Reformátusok Lapjának adott interjújában. Az evangélikus lelkész, aki egyúttal külügyi sz...
Igehirdetés

Miben reménykedsz?

Vasárnapi ige
2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!
Publicisztika

Életmérgezés

"Meghökkentő szembesülni azzal, hogy a világot korábban megkérdőjelezhetetlenül uraló és meghatározó Európa manapság a világ nagy döntéseinek egyre inkább a perifériájára szorul, és ezért nem szeretjük azt sem, ha a valós gazdasági, katonai vagy politikai erőviszonyok miatt más perspektívába kell helyeznünk a „világképünket” is" – írja publicisztikájában Korányi András.
A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának kérése, hogy az október 15-i istentiszteleteken imádságban emlékezzenek meg az Izraelben elkövetett terrorcselekmények áldozatairól. Ehhez az alább olvasható imaszöveget javasolják.
Kötőszó

Ezek úgyis ölik egymást?

Keresztényként az izraeli–palesztin konfliktusról
A szent várost és a Szentföldet mindenki magáénak vallja és mindenki magának akarja – ma is.
Igehirdetés

Váljunk a békesség hírvivőivé!

Vasárnapi ige
2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!
Kötőszó

„A háború nem lehet Isten nevében”

Szóbanforgó Podcast 8.
Védekezhetek-e a háborúban Isten nevében, vagy oda kell tartanom a másik orcámat is? Mit mondott Luther Márton a háborúról? Aki támogatja a védekező felet fegyverekkel, az nem a háború fenntartását pártolja tulajdonképpen? – teszik fel a kérdést a Szóbanforgó Podcast legújabb adásában, melyben teológiai nézőpontból beszélgetnek háborúról, fizikai, szellemi erőfölényről és hatalomról S...
Nagyvilág

Magyarul szólt az áldás a Fekete-tenger partján

Moldován át Odesszába – Fabiny Tamás úti beszámolója
Egyházunk püspökeként és a németországi, erlangeni székhelyű Martin-Luther-Bund elnökeként testvéri és szolidaritási látogatásra hívtak Ukrajnába, Odessza vidékére. Útitársam Vörös Szabolcs volt – a Válasz Online külpolitikai újságírója, egyúttal remek fotós is –, aki idén már hetedszer járt a háború által megtépázott országban. Utunk során, június 17–20. között, hús-vér emberekkel találkozva s...
Magyar egyházi vezető nem járt még a Kárpátokon túli Ukrajnában. Mostanáig. A Válasz Online riportere elkísérte odesszai látogatására Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspököt. Vörös Szabolcs cikkéből idézünk.
Nagyvilág

Isten áldása alatt – a jövő alakítása

Nagygyűlést tartott az Európai Egyházak Konferenciája
Észtország fővárosában, Tallinnban rendezték meg június 14–20. között az Európai Egyházak Konferenciájának nagygyűlését. Az Isten áldása alatt – a jövő alakítása címet viselő esemény fő témáját a keresztény identitásból fakadó elköteleződés adta. A tisztújítás alkalmával a szervezetet irányító húszfős vezetőségbe beválasztották Fischl Vilmos evangélikus lelkészt, a Magyarországi Egyházak Ökumen...
Nagyvilág

Magyar szó az odesszai templomban

Fabiny Tamás a háborús Ukrajnába látogatott
Elsőként jutott el magyar egyházi vezető Kárpátalján túlra, mióta tavaly februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát: Fabiny Tamás püspök az odesszai evangélikus gyülekezetet látogatta meg. Tudósításunk a június 18-i istentiszteletről.
Publicisztika

A hatalom szeretete helyett a szeretet hatalma

Jézus szamárháton érkezett Jeruzsálembe
Jézus királyként érkezett Jeruzsálembe, de nem hódítóként, hanem a béke fejedelmeként.
Ajánló

Felhívás közös éneklésre a békéért

Kapcsolódjunk a Békeének-lánchoz
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa  (MEÖT) támogatólag csatlakozik a 2023. április 2-ára, virágvasárnapra meghirdetett Békeének-lánc elnevezésű kezdeményezéshez.