Skip to main content

Kondor Péter

Lovagi napok keretében ünnepelték meg a Johannita Rend Magyar Tagozatának száz éves évfordulóját. A Duna Televízió Isten kezében című műsorában lovagok és a lovagok feleségei is vallanak a lovagrendhez való személyes kötődésükről.
Történelmi esemény helyszíne volt a Gyulai Evangélikus Egyházközség temploma, ahol június 2-án Kondor Péter püspök beiktatta Nagy Zoltánt a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperesi szolgálatába, aki a gyülekezetek döntése értelmében Liska András egyházmegyei felügyelővel együtt folytatja a szolgálatot.
Beszámoló

Régi és új felügyelők találkozója

A rendezvény a gyülekezetépítés feladatát járta körül
Felügyelőtalálkozót rendezett a Déli Evangélikus Egyházkerület június 1-jén, szombaton az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE). A tisztújítást követő első konferencián újonnan beiktatott világi gyülekezeti vezetők és a következő ciklusra újraválasztott felügyelők is részt vettek. A rendezvény – melynek célja az ismerkedés és a Krisztus munkájában való közös elmélyülés volt – a gyülekezetépí...
Beszámoló

Szarvasi kérdezz-felelek

Egyházi vezetők válaszoltak a déli kerület missziói napján
Mik volt a mögöttünk álló hatéves ciklus legmeghatározóbb történései? Hogyan tudják jól betölteni feladatukat és küldetésüket az egyházi fenntartású intézmények? Miként lehet meghatározni egyházunk identitását? A Déli Evangélikus Egyházkerület május 25-i családi és missziói napjának programjai között idén is volt püspöki fórum. Kondor Péter püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő és dr. Korán...
Beszámoló

Együtt az Úr által készített úton

Beiktatta elnökségét a Pesti Egyházmegye
Május 26-án a kispesti evangélikus gyülekezet templomában iktatta be a Pesti Egyházmegye részben régi, részben új elnökségét Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. A tisztújítás során Deák László kispesti lelkészt választották esperesnek, míg az egyházmegyei felügyelő tisztségét a következő ciklusban is Krizsán Zoltán tölti be.
Beszámoló

Szívbe vésett üzenet

Szarvason tartotta missziói és családi napját a Déli Egyházkerület
„Íme, a tenyerembe véstelek be, szüntelenül előttem vannak falaid.” Ézsaiás próféta igei mottójának (49,16) jegyében rendezte meg idei missziói és családi napját a Déli Evangélikus Egyházkerület május 25-én Szarvason. Az üzenet Isten szeretetéről „az Ószövetség evangélistájától” származik; ezt az örömhírt bontotta ki, véste a résztvevők szívébe a nap során elhangzott két igehirdetés, a közös én...
Fennállásának huszadik évfordulójához érkezett a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ vasvári bentlakásos intézménye, a Tölgyfa Idősek Otthona. Szerdán méltón megünnepelték a jubileumot: változatos műsorokkal, felszenteléssel és megható beszédekkel.
Szentesen tartotta közgyűlését, valamint újonnan megválasztott tisztségviselőinek iktatását május 18-án, szombaton a Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye. Az esperesi tisztséget az új ciklusban is Lázár Zsolt tölti be, a felügyelői poszton azonban változás történt, és a feladatra Bacsurné Nagy Ildikó kapott felhatalmazást.
Az általános tisztújítás jegyében megkezdődött az egyházmegyei elnökségek iktatása. Bács-Kiskun Egyházmegyében a már az előző ciklusban is azonos tisztséget betöltő Homoki Pál esperes és Dudla Erzsébet felügyelő kapott bizalmat a gyülekezetektől. Május 12-én, vasárnap Dunaegyházán iktatta be őket Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.
Riport

Harminchat hónap imádság és kilenc hónap építés

Sikeres gyülekezetplántálás Soroksáron
A reménykedés és a tervek megvalósulása közötti hullámvasutazásként is leírható az a folyamat, ahogyan a budapest-soroksári evangélikusok maroknyi közösségéből mára saját templommal bíró, gyarapodó gyülekezet vált. A gyülekezetplántálás folyamatának, kézzelfogható és lélekkel átélhető eredményeinek jártunk utána a főváros XXIII. kerületében.
A 2021-ben elkészült bócsai evangélikus templomban tartotta tavaszi közgyűlését a Déli Evangélikus Egyházkerület 2024. április 26-án.
Szarvason, Miskolcon és Veszprémben tartják missziói napjaikat a Magyarországi Evangélikus Egyház egyházkerületei május 25-én, szombaton. Az egyházkerületek missziói lelkészeinek gondolataival hívogatunk az alkalmakra.
Riport

Templomsorsok – mi történik, ha elfogy a gyülekezet?

Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...
Szemle

A húsvéti hit ereje

Húsvéti interjú Kondor Péter püspökkel
Mi a feltámadás ünnepének üzenete? Hogyan élhetjük meg a húsvéti örömöt? Miben bízhatunk háborús időkben? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Kondor Pétertől. A Szabad Föld interjújában a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökétől azt is megtudjuk, hogy miért nem ismerték fel Jézust azok, akik a feltámadása után találkoztak vele.
Nagyvilág

Embernek maradni az embertelenségben

Konferencia a Sztehlo-emlékévben
Egyházunk még tavaly májusban hirdetett emlékévet az idén ötven éve elhunyt embermentő evangélikus lelkész, Sztehlo Gábor szolgálatát középpontba állítva. Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata, illetve a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület szintén fontosnak tartotta, hogy az évforduló okán különféle módokon megemlékezzen róla. A két szándék összekapcsolódása nyomán alakult ki az emlé...
Interjú

Istennek nem a lemondásod, hanem a szíved kell

Sportoló lelkészek lélekről, testről, böjtölésről
Milyen hatással van a vasárnapi igehirdetésre egy hétközi erdei futás? Vajon mit ér a böjtölés, ha pusztán formaságok betartásában, vallási szokások követésében merül ki, de híján van annak a lelki tartalomnak, amely az embert közelebb emelheti Istenhez? Elegendő, ha évente csak ebben az időszakban vállalunk lemondást, vagy test és lélek életminőséget javító összhangjához ennél többre is szüksé...
Kultúra

Arcok a szolgálat mögött

Kiállítás a diakonisszákról az Evangélikus Országos Múzeumban
Szolgák vagy szolgálók? – Evangélikus diakonisszák Magyarországon címmel új időszaki kiállítás nyílt február 27-én Budapesten, az Evangélikus Országos Múzeumban. A tárlat apropóját a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület alapításának centenáriuma adja: a közösség Pauer Irma főnökasszony vezetésével 1924. október 1-jén alakult meg. A kiállítást Kondor Péter diakóniáért felelős püspök nyitotta me...
Igehirdetés

Isten mai ajándéka

Vasárnapi ige
2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!
Beszámoló

A legmagasabb pont…

Jól halad a fasori gimnázium tetőtérfejlesztése
Mérföldkőhöz érkezett a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tetőtérfejlesztése: a munkálatok során az építők elérték a szerkezet legmagasabb pontját. Az iskola százhúsz éves épületének legfelső szintjén már áll a megerősített acélszerkezet és a tetőgerendázat, az ablakok beszerelése és a teljes cserepezés viszont még hátravan. A tartószerkezet elkészültének apropójából február 15-én, csütörtö...
Évkezdő konferenciát tartott a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálata az országos iroda épületében február 13-án.