Skip to main content

Lázár Zsolt

Beszámoló

Szívbe vésett üzenet

Szarvason tartotta missziói és családi napját a Déli Egyházkerület
„Íme, a tenyerembe véstelek be, szüntelenül előttem vannak falaid.” Ézsaiás próféta igei mottójának (49,16) jegyében rendezte meg idei missziói és családi napját a Déli Evangélikus Egyházkerület május 25-én Szarvason. Az üzenet Isten szeretetéről „az Ószövetség evangélistájától” származik; ezt az örömhírt bontotta ki, véste a résztvevők szívébe a nap során elhangzott két igehirdetés, a közös én...
Publicisztika

Keresztyének, a sor elejére!

Lázár Zsolt esperes publicisztikája
„Idén eljutottam Indiába, Mumbaiba, ahol két olyan különleges emberrel találkozhattam, akik szinte mindenben különböznek tőlem is, egymástól is, mégis sok mindenben megtaláltuk a közös hangot. Sőt! Hasonlóan gondolkodunk arról, hogy mit, miket tartunk prioritásnak az életben” – írja publicisztikájában Lázár Zsolt, a Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye esperese.
Szentesen tartotta közgyűlését, valamint újonnan megválasztott tisztségviselőinek iktatását május 18-án, szombaton a Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye. Az esperesi tisztséget az új ciklusban is Lázár Zsolt tölti be, a felügyelői poszton azonban változás történt, és a feladatra Bacsurné Nagy Ildikó kapott felhatalmazást.
Riport

Templomsorsok – mi történik, ha elfogy a gyülekezet?

Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...
Szemle

Menekülés a csicskasorból

Modern kori rabszolgáknak segít az Ótemplomi Szeretetszolgálat
A szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat immár jó másfél évtizede segít embereknek kitörni a „csicskasorból”. De tulajdonképpen mit jelent, hogy valaki modern kori rabszolga? És milyen esélyei vannak egy volt „csicskának”, miután elkerült a „tartóitól”? Ennek igyekeztünk utánajárni a helyszínen, ahol meggyőződhettünk róla: egy-egy dolgoztatottat jóval nagyobb kár is érhet annál, mint hogy nem fiz...
Az energiaárak növekedése és az ebből eredő gazdálkodási nehézségek kiküszöbölése érdekében hirdetett pályázatot intézményei körében a Magyarországi Evangélikus Egyház. Ennek volt az egyik nyertese a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat, amely több korszerűsítést is elvégzett az elnyert forrásból.
Ünnepi istentiszteletet tartottak Szentetornyán az evangélikus templomban a hétvégén. A gyülekezeti ház építésének százhúsz éves évfordulóját ünnepelték.
Riport

A diakónia erős vára délen

Szenvedélybeteg-mentő szolgálat Szarvason
Az ország legnagyobb evangélikus fenntartású diakóniai intézménye, az Ótemplomi Evangélikus Szeretetszolgálat ez évtől a Magyarországi Evangélikus Egyház szociális módszertani intézménye: szakmai iránytű és referenciapont diakóniai intézményeink számára. A szarvasi központú, harminc éve működő szeretetszolgálat részlegeit bejárni sietősen is félnapos program, ahogy erről lehetőségünk volt megbi...
Közszolgálati média

Szabadulószoba

Drogfüggőknek segítenek, csapatot építenek a szarvasi evangélikusok – ehhez szabadulószobákat is igénybe vesznek. A Duna Televízió Lét-Ige című protestáns magazinjának riportja.
Itthon

Krisztus meghosszabbított kezei

A harmincéves Ótemplomi Szeretetszolgálatot ünnepelték Szarvason
Az Evangélikus Diakónia három évtizeddel ezelőtt elültetett kicsi csemetéje hatalmas fává nőtt, amelynek egyik legerősebb ága leveleivel és gyümölcseivel együtt Szarvason van – ünnepi igehirdetésében ezzel a képpel foglalta össze az Ótemplomi Szeretetszolgálat három évtizedes szolgálatát Gregersen-Labossa György lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnöke. Az ótem...
Gyönyörű karcsú, arányosan megtervezett tornya van a szentesi evangélikusok 1905-ben épült neogót stílusú templomának, amely a felújításnak köszönhetően újra régi pompájában ragyog. Október 9-én fejezte ki érte háláját a gyülekezet közössége ünnepi istentisztelet és szeretetvendégség keretében.
Jelentős hulladékcsökkentési eredményekkel valósult meg július 13. és 17. között a 13. evangélikus ifjúsági találkozó Gyulán.
Itthon

Szarvasi evangélikusok a magyar–ukrán határon

Munkájukra folyamatosan szükség van a térségben
A Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség tagjai és az Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársai nemcsak az Ukrajnából érkező menekülteket segítik a határ menti településeken, de a maradás mellett döntő kárpátaljai magyar családoknak is támogatást nyújtanak. Egyre szervezettebb, egyre hatékonyabb önkéntes munkájukról Lázár Zsolt esperessel, intézményvezetővel beszélgettünk.
A reményt vitte el a tánc a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Ótemplomi Szeretetszolgálat idősotthonaiba. Az intézmény több mint 200 dolgozója és több mint 300 lakója közül nagyon sokan megmozdultak azért, hogy részt vegyenek a Jerusalema kihívásban.
Aktuális

Januárban is folytatódik Angyali Segítség az Ótemplomból!

Sajtótájékoztatót tartottak Szarvason
Szarvas – A Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és az Ótemplomi Szeretetszolgálat 2021-ben is folytatja történetének legsikeresebb jótékonysági akciósorozatát, „Angyali Segítség az Ótemplomból” címmel. 2021-ben azonban ez az akcióprogram is kicsit más lesz, mint az előző években, hiszen mellőzni kell a nagyszabású, tömegeket megmozgató rendezvényeket és sajnos a krízisszálló sem nyithat ...