Skip to main content

podcast

Rövid hírek

A hit ereje gigantikus

Beszélgetés Szilák-Túri Krisztina dunaharaszti lelkésszel
A Dunaharaszti online legújabb podcast adásának vendége volt Szilák-Túri Krisztina, a Dunaharaszti Evangélikus Egyházközségég három hónapja beiktatott lelkésze. A beszélgetésből többek közt kiderül, hogy az erő és kedvesség rá jellemző kettőssége ideális a választott hivatása, lelkészi szolgálat betöltésére.
Interjú

Isten nem kicsinyes!

Az áldás mibenlétéről beszélgettünk Varga Gyöngyi evangélikus lelkésszel
„Isten áldjon!” „Áldott ünnepeket!” Sok ilyen kifejezést használunk a mindennapjainkban: jártunkban-keltünkben egymásra köszönünk, vagy egy-egy levél végén így búcsúzunk. De mit jelent Isten áldása? Honnan tudhatjuk, hogy valamin Isten áldása van? Ki adhatja és ki kaphatja az áldást? Erről beszélgettünk Varga Gyöngyi evangélikus lelkésszel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszé...
Kötőszó

Kit érdekel ma a templom?

Szóbanforgó Podcast 11. rész
„A népszámlálás adataiból is tudjuk, de saját tapasztalatunk is az egyházban, hogy mennyire kevesen járnak templomba összességében. Pedig a vasárnapi templomi istentisztelet a szíve-közepe (kellene, hogy legyen) az egyházi életnek” – vallja a Szóbanforgó Podcast két műsorvezetője.
Kötőszó

Amit a hallgató nem lát: a podcastkészítés kulisszái mögött

Erős Vár Podcast – 101. rész
A négy évvel ezelőtti induláskor talán még a műsor készítői, Lázárné Skorka Katalin, Nagy Zoltán és Zsíros András sem gondolták volna, hogy az Erős Vár Podcast eljut a századik adásához. Márpedig így történt. A legújabb beszélgetésben a műsorkészítés kulisszái mögé pillanthatnak be a hallgatók, képet kapva arról, hogy milyen háttérmunka áll egy-egy adás mögött. Az újságkészítésről, a ...
Rövid hírek

A sokféle szerep

A Beol podcast vendége Zsíros András
A Beol.hu hírportál podcastműsorának vendége Zsíros András evangélikus lelkész, rádiós hírszerkesztő és békéscsabai humorista volt, akivel lelkészi hivatásáról  és rádiós munkájáról beszélgettek, és az is szóbe került, miért vágott bele a stand-up comedy világába.
Az év utolsó napjai a számadásé, az évértékelésé. Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese, a bobai gyülekezet lelkésze a Vaol.hu podcast adásában részben a korábbi évek munkájának beérett gyümölcseiről, részben az idei évben megvalósított fejlesztéseikről beszélt.
Mit tegyen az, aki advent végén jön rá, hogy nem tudott felkészülni karácsonyra? Háború a szomszédban, háború a Közel-Keleten – miért lehetett mégis hálát adni idén? Mi a tanulsága az egyházaktól való elfordulást megmérő népszámlálásnak? Miért ír levelet egy főpap az eutanázia legalizálásáért küzdő Karsai Dánielnek? 2023 utolsó HetiVálaszában ezekről kérdezi Fabiny Tamást, a Magyarországi Evang...
Rövid hírek

A nevén szólított

Beszélgetés Pongrácz Máté ménfőcsanaki lelkésszel
A Kisalföld Kétheti betevő című podcast adásában a hit alapvető kérdéseiről beszélgettek Pongrácz Máté ménfőcsanaki evangélikus lelkésszel.
Beszéljük Isten anyanyelvét? Agapé+ Podcast beszélgetés az imáról Joób Máté evangélikus lelkésszel és Nagy Bálint jezsuita szerzetessel.
Kötőszó

A pápalátogatásról evangélikus szemmel, őszintén

Szóbanforgó podcast 7.
A meglepetések és határátlépések pápája idén áprilisban újra Magyarországra látogatott. Izgalmas, megújulásra kész habitusa, empatikus figyelme, társadalmi érzékenysége sokak érdeklődését felkelti egyházon belül és kívül, tömegeket vonz, ahol csak megjelenik. Vajon miből táplálkozik megragadó személyisége, és mi lehet az oka annak, hogy ilyen rövid időn belül ismét hazánkban fogadhattuk őt...
Kötőszó

Ökumené, létezik egyáltalán?

Szóbanforgó podcast 4.
Ezer év után végletesen és véglegesen (?) is kettészakadt az egyház? Szüksége van a kereszténységnek ökumenikus imahétre? Kinek mit jelent ma az ökumené? Közelednek egymáshoz egyáltalán a keresztény egyházak ezt az alkalmat leszámítva is? – ezekre a kérdésekre is keresik a választ a Szóbanforgó Podcast negyedik adásának résztvevői.
Kötőszó

Felzabált karácsony

Szóbanforgó podcast 3.
Hogyan lehet felfedezni karácsony igazi és aktuális üzenetét ma, amikor a társadalom egy jelentős része a fogyasztás bűvöletében él? Erről beszélget Szlaukó-Bobál Orsolya ceglédi és Kovács Viktor ajkai lelkész a Szóbanforgó Podcast harmadik adásában.
Kötőszó

A politikai korrektség és az egyház

Szóbanforgó podcast 2.
A Szóbanforgó Podcast második adásában a politikai korrektség témáját járják körül Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor lelkészek először történelmi és társadalmi, majd egyházi kontextusban.
Úrvacsora? Áldozás? Mise? Istentisztelet? Miért van az, hogy látszólag ugyanarra a dologra, eseményre, helyzetre más-más kifejezést használnak a katolikusok és a protestánsok?
Kötőszó

Van az egyháznak jövője?

Szóbanforgó podcast 1.
Milyen az egyház jelene és jövője? Egyáltalán: van jövője? Mit meríthetünk a múltból? Ma mi lehet egy lelkész munkájának gyümölcse? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Szlaukó-Bobál Orsolya ceglédi és Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész a Szóbanforgó podcast első, reformációi adásában. Ezúttal is egyenesen az egyházból.
Podcast indult a keresztény tabukérdésekről, közbeszédről.
Kötőszó

Terminátor és Golgota

Az egyházról és az államról Lutheren innen és túl
A választások közeledtével az ember számtalan szempontot mérlegel, hogy hova húzza be az X-et. Léteznek elvi, pénzügyi, ideológiai, személyes szimpátián alapuló és további szempontok is. Lehetünk lelkes szavazók, de az is lehet, hogy jobb híján csak „befogott orral” szavazunk.
Kötőszó

„Boldogok a fogyasztók, mert övék…”

Alternatív böjt a 21. században
Boldogok az offline és online fogyasztók? Ebben az írásban és a hozzá kapcsolódó podcastadásban a fogyasztás csökkentéséról lesz szó. No nem a nemkívánatos súlytöbblet elvesztése érdekében végzett diétáról, hanem arról gyakorlatias gazdasági hozzáállásról, amely megoldás a jövő kérdésében.
Februárban jeles napok sora emlékeztet arra: az egészség a legnagyobb kincsünk. Ám a betegség is az élet része, és könnyebb a teher, ha tudjuk: nem vagyunk egyedül! Hívőként Istenből meríthetünk erőt, orvosok és lelkigondozók szakszerű támogatására, és közösségünk segítségére, imáira is számíthatunk. De mi történik, ha a segítő is érintetté válik?
Számtalanszor kerülhetünk kissé vicces, de egyúttal kínos helyzetbe, ha az ökumenikus szó elhangzik egy eseményen vagy beszélgetésben, mivel sokan nem ismerik a szó jelentését. Ebben a bejegyzésben és az adásban szó lesz a ökumené fogalmának jelentéséről, az ökumenikus mozgalom történetéről, határairól és korlátairól is.