Skip to main content

restaurálás

Riport

Templomsorsok – mi történik, ha elfogy a gyülekezet?

Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...
Publicisztika

Nagyapámtól unokámnak

Anyai nagyapám száznegyven éve, 1882-ben született, az első unokánkat pedig az idei év tavaszára várjuk. A száznegyven esztendőnyi távolság kizárja a személyes és közvetlen kapcsolat lehetőségét. Vagy mégsem?
Tavasszal visszahelyezték a budapest-fasori evangélikus templom bejárata fölé Róth Miksa üvegmozaikját. Az 1905-ből származó alkotás több mint egyéves restaurálás után immár eredeti szépségében közvetíti Jézus üzenetét: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket…” (Mk 10,14) A május 13-ai tanévzáró istentisztelet előtt Kürtösi Brigitta Mária DLA restaurátor szabadtéri előadás keretében számolt b...
Somogyom – A Szeben megyei Somogyom szász evangélikus templomában található 38 négyzetméteres Szent László-falképet restaurálták a magyar kormány finanszírozta Rómer Flóris-terv keretéből – közölte a projektet lebonyolító Teleki László Alapítvány.
Kolozsvár – Új szakaszába érkezett a kolozsvári templom restaurálási munkálata, amelyet a Kvadrum Axis cég végez. Fehér Attila esperes-főtanácsos, a templomrenoválási projekt vezetője ellenőrizte a projektet.