Skip to main content

templomfelújítás

Itthon

A völgyben is magasra mutatva

Megújult a liszói evangélikus templom belső tere
A Zala vármegyei Liszó evangélikus templomának belső felújításáért adtak hálát május 12-én. A hálaadó istentiszteleten Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese hirdette Isten igéjét. Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.
Beszámoló

Isten háza az igazság forrása

Megújult a templom és a gyülekezeti ház Kisbaboton
Kívül-belül megszépült a templom és a gyülekezeti ház is a Tét–Kisbaboti Társult Evangélikus Egyházközséghez tartozó Kisbaboton. A gyülekezet április 28-án istentiszteleten adott hálát a fejlesztésekért.
Riport

Templomsorsok – mi történik, ha elfogy a gyülekezet?

Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...
A salgótarjáni evangélikus templom virágvasárnap megnyitotta ajtaját a hívek előtt. A felújítás óta ez volt az első istentisztelet a helyszínen – adta hírül a Nool.hu Nógrád vármegyei hírportál.
Interjú

Az értékálló építészet szolgálatában

Megóvni, fejleszteni, felújítani – Garai Péter a sokrétű mérnöki munkájáról
Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Garai Péterrel, az országos iroda építési, ingatlanügyi és műemléki osztályának műszaki referensével beszélgetünk életútjáról, feladatköréről és építészettörténeti kutatásairól.
A Modern Városok Program keretén belül megújul a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség több temploma, épülete. A salgótarjáni templom felújítása az utolsó fázisba érkezett, amikor is az átépített toronysüveg keresztjét visszaállították. A keresztbe időkapszulát is elhelyeztek az utódok számára.
Január 21-én istentisztelet keretében adtak hálát az uraiújfalui evangélikus templom belső felújításáért.
Hálaadó istentiszteletet tartottak szeptember 24-én a Nógrád vármegyei Karancslapujtőn a kétszázhárom éves, a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközséghez tartozó templom megszépüléséért. A munkálatokat a Modern városok program keretében, Magyarország kormányának segítségével végezték el. A felújítás ötvenkétmillió-nyolcszázkilencvennégyezer forint állami támogatásból valósult meg, amelyet kiegészí...
Beszámoló

Kilencvenöt éves a sobori templom

Megújult tornyot és tetőszerkezetet kapott ajándékba
A Bethlen Gábor Alapból nyert tizenötmillió forintos támogatás segítségével megújulhatott a Rábaszentandrási Evangélikus Egyházközséghez tartozó sobori leánygyülekezet templomának tornya és tetőszerkezete.
Itthon

Az örökség súlya és áldása

Megújult a győrszemerei templom
A magyar templomfelújítási program keretében elvégezték az evangélikus templom külső felújítását Győrszemerén.
Itthon

Az örökség küldetése elhívás az élő hitre

Hálaadó istentisztelet Öskün
Orgonaszentelés és templomfelújítás utáni hálaadásra gyűltek össze a Veszprém vármegyei Öskü evangélikusai szeptember 10-én. A hangszer felújításon esett át, valamint korszerűsítették az épület elektromos hálózatát. Ezenkívül a templom környékére is új térkőburkolat került. A munkálatok költségeit pályázati forrásból fedezte a gyülekezet. Az esemény szervezői arról sem feledkeztek meg, hogy a g...
Itthon

Hálaadás múltért, jelenért

Megújult a százötven éves fóti evangélikus templom
Örömünnepre és hálaadásra gyülekezetünk össze szeptember 3-án, vasárnap délután a fóti evangélikus templomban. A házigazda fóti és mogyoródi evangélikusok mellett egyházi és világi meghívottak vagy a templomhoz, a gyülekezethez valamilyen szállal kötődő, érdeklődő vendégek emlékeztünk arra, hogy Isten kegyelméből százötven évvel ezelőtt, 1873. szeptember első vasárnapján tartották az első isten...
Hálaadó istentiszteletet tartottak szeptember 2-án a Vas vármegyei Szergény teljesen megújult evangélikus templomában.
Interjú

Gondos gazdák az egyházi projektek mögött

Interjú Benyó Balázzsal, az Evangélikus Fejlesztési Iroda intézményvezetőjével
A Magyarországi Evangélikus Egyház egyik legfiatalabb szervezeti egysége munkájának eredményeivel sokan és naponta találkozhatunk, viszont működése a háttérben zajlik, a kívülállók számára kevéssé ismert. A 2016 óta létező Evangélikus Fejlesztési Irodát öt éve vezeti Benyó Balázs, néhai Kendeh-Kirchknopf György evangélikus lelkész unokája. Őt kértük arra, hogy ismertesse meg olvasóinkat az irod...
Nagyvilág

A betlehemi jászol nem maradt üres – a templom se legyen az

Megújult a felvidéki Gömörhosszúszó evangélikus temploma
Hálaadó istentisztelet keretében szentelték újra a Felvidéken, Gömörben a hosszúszói evangélikus templomot, amely Magyarország Kormányának támogatásával megújult.
Itthon

Nem önmagáért áll Isten háza

Megújult a vérteskethelyi templom
A jelenlegi formájában 1936 óta álló vérteskethelyi templom szebb lett, mint új korában. Ezért adtak hálát a Szákszendi Evangélikus Egyházközséghez tartozó leánygyülekezet tagjai október 29-én.
Gyönyörű karcsú, arányosan megtervezett tornya van a szentesi evangélikusok 1905-ben épült neogót stílusú templomának, amely a felújításnak köszönhetően újra régi pompájában ragyog. Október 9-én fejezte ki érte háláját a gyülekezet közössége ünnepi istentisztelet és szeretetvendégség keretében.
Itthon

Eszköz Isten álmában

Kívül-belül megújult a templom Öcsön
Templomuk külső és belső renoválásának befejezéséért adtak hálát az Ajkai Evangélikus Egyházközséghez tartozó öcsi leányegyház tagjai 2022. október 15-én.
Itthon

Biztos alapra építve

Hatvanöt éve tették le a ménfőcsanaki evangélikus templom alapkövét
Faültetéssel emlékeztek a ménfőcsanaki evangélikusok templomuk alapkőletételének 65. évfordulójára szeptember 25-én, vasárnap. A Szemerei János püspök közreműködésével és a hittanos gyerekek segítségével elültetett két norvég juhar közül az egyik az ősök hitét, a másik a jövőbe vetett reményt szimbolizálja.
Itthon

„Itt van Isten láthatatlanul, de valóságosan”

Kívül-belül megújult a bajai templom
Hálaadó istentiszteletet tartottak május 7-én, szombaton a bajai evangélikus templom külső és belső felújítását követően. Az igehirdetés szolgálatát Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte. A liturgiában a szolgálattevők együtt énekelték a confirmát a római katolikus és a református testvérfelekezet lelkészeivel, ezzel is kifejezve, hogy az 1840-ben megalakult, mindig is ...