Kétszáz éves a veszprémi egyházmegye

Kétszáz éves a veszprémi egyházmegye

Share this content.

A mai veszprémi egyházmegye gyülekezetei a 18. század végéig a győri, a kemenesaljai, a zalai és a Balaton-felvidéki egyházmegyékhez tartoztak. 1812-ben aztán egy nagy jelentőségű egyházmegyei közgyűlést tartottak. Jegyzőkönyvbe foglalták a következőket: „Közakarattal az határoztatott meg, hogy az egész Veszprém megyében való gyülekezeteinknek összekapcsolásuknak szükséges megerősítése a jövő kerületbeli közgyűlés alkalmatosságával kérettessék, és a megyebéli gyülekezeteknek akármi szín alatt leendő elosztása jövőre meggátoltassék.” Szöveg: Kiss Miklós, fotó: Babos Petra

A Veszprémi Egyházmegye 2012. november 24-én, szombaton ünnepi díszközgyűléssel ünnepelte meg kétszáz éves születésnapját. Az ünnepségen többek között részt vett dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, dr. Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere. 
Az alkalom Polgárdi Sándor esperes áhítatával kezdődött, aki a meghívón szereplő igéről prédikált: „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!” (Zsolt 106,1b)
Az ünnepi közgyűlést Henn László egyházmegyei felügyelő nyitotta meg, majd dr. Kontrát Károly államtitkár üdvözölte a megjelenteket. Mint mondta, ez az alkalom nemcsak arra ad lehetőséget, hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott két évszázadra, hanem arra is, hogy tanuljunk belőle. Az ünnepi alkalom előadója dr. Fedor Tibor főosztályvezető volt, aki Az állam és az egyház együttműködése címmel tartotta meg előadását. Hangsúlyozta, hogy a kormány az egyházakat értékhordozó és közösségteremtő tényezőknek tartja, ezért stratégiai partnerként közeledik feléjük. Felsorolta, hogy a kormányváltás óta milyen lépéseket tett a kormány az egyházakkal kapcsolatban. Beszámolt a sikeres ingatlanrendezésről, és vázolta a jövőbeli célokat. Reményének adott hangot, hogy a jövő évi költségvetési törvényben legalább sikerül megőrizni az egyházi finanszírozás idei mértékét.
A bicentenáriumi megemlékezésre a Veszprémi Egyházmegye egy prédikációs kötetet is megjelentetett, amelyet Polgárdi Sándor mutatott be. A 800 példányban megjelent kötetben a bevezetések mellett két tanulmány is olvasható, továbbá 63 igehirdetés olyan lelkészek tollából, akik jelenleg vagy korábban az egyházmegyében szolgáltak. A könyv címe: Mily drága a te szereteted, Istenem!

További képek az eseményről:
https://nyugat.lutheran.hu/kepalbum-3/category/136-2012-11-24-papa-200-eves-a-veszpremi-egyhazmegye

Beszámoló az egyházkerület honlapján:
https://nyugat.lutheran.hu/esemenyek/316-ketszaz-eves-a-veszpremi-egyhazmegye

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!