Lucas Cranach, a reformáció festője – Animációs kisfilm a Szépművészeti Múzeumban

Lucas Cranach, a reformáció festője – Animációs kisfilm a Szépművészeti Múzeumban

Share this content.

Forrás: Szépművészeti Múzeum, Evangélikus Élet
Budapest – A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei több mint harminc alkotást – festményeket és grafikákat – őriznek az id. Lucas Cranach műhelyében készült több ezer mű közül. Azt azonban talán kevesen tudják: Cranach amellett, hogy kiváló festő volt, rendkívül sokoldalú vállalkozó is, akinek patikája, sőt sörfőzdéje is volt. Nemcsak a 16. század művészetére gyakorolt számottevő hatást, hanem a korszak egyik legfontosabb, világtörténelmi horderejű fordulatában, a reformáció elterjedésében is kulcsfontosságú szerepet játszott. Színes személyiségét és Luther Mártonnal ápolt barátságának jelentőségét a Szépművészeti Múzeum animációs kisfilmben mutatja be.

Cranach szűkebb és tágabb környezetének, Wittenbergnek és a német fejedelemségeknek a bemutatásával kezdődik a kisfilm. A művész a wittenbergi fejedelem udvari festőjeként kezdte a pályáját, itt ismerkedett meg Luther Mártonnal is.

Cranach óriási szerepet játszott a protestáns eszmék közérthetővé tételében. Luther tanainak vizuális formába öntésével és bibliafordításának illusztrálásával mes ­ szemenőkig meghatározta a reformáció képi világát. Házi nyomdájában hatalmas mennyiségben nyomtatta a fametszetekkel illusztrált röplapokat, amelyek hamar eljutottak Európa szinte minden pontjára. 1522-ben ő nyomtatta ki először Luther „szeptemberi Bibliáját”. A Jelenések könyvét fametszetekkel illusztrálta – ezekből az illusztrációkból a múzeum grafikai gyűjteménye is őriz egy példányt.

Luther és Cranach kapcsolata azonban nem korlátozódott ezekre a feladatokra. Szoros barátságuknak a bizonyítéka, hogy 1525-ben a festő volt a reformátor esküvői tanúja, majd első fiának keresztapja is. Luther „cserébe” Cranach legfiatalabb lányának, Annának a keresztapaságát vállalta el. A festő az ily módon családtaggá vált Luthert,a szüleit és a feleségét is több alkalommal megfestette.

Mai szemmel nézve is megdöbbentően sokféle dolgot csinált Cranach egyszerre: elsősorban festő volt és grafikus, de könyvkiadót és nyomdát is üzemeltetett, kereskedő volt, üzletember és diplomata, ráadásul egy időben ő töltötte be Wittenberg polgármesterének tisztét is. Udvari művészként Európa egyik legproduktívabb és legnagyobb létszámú festőműhelyét vezette, amelyben fiai – Hans és ifj. Lucas – is tanultak és dolgoztak. Ez tehát igazi „nagyvállalat” volt, ahol Cranach egyszerre akár harminchat festősegédet is foglalkoztatott. A műhelyben a mester által létrehozott mintarajzok és sablonok alapján valóságos „sorozatgyártás” folyt.

Cranach sokszor saját magát is „másolta”, egy-egy kompozícióját – például a népszerű Salomét – nagy példányszámban festette meg és variálta. Összesen több mint ötezer mű került ki a műhelyéből, ezekből több mint ezerötszáz maradt fenn napjainkra.

A film alkotói stábjának egy része 2017-ben fejezte be a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójára készült, Luther életéről szóló tízrészes rajzfilmsorozatot, amelyet immár hét különböző nyelvre fordítva oktatási segédanyagként is használnak Európa számos országában. [A DVD-n is megjelent sorozat a Luther Kiadó égisze alatt készült, rendezője az idén januárban elhunyt Richly Zsolt volt. – A szerk.] Bízunk benne, hogy a Lucas Cranach munkásságát bemutató kisfilmjük is hasonlóan hasznos és élvezetes segítség lesz Cranach és Luther életének megismeréséhez.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 21–22. számában jelent meg 2020. június 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!