A csabai ősök nyomában – látogatás a Felvidéken

A csabai ősök nyomában – látogatás a Felvidéken

Share this content.

Forrás: behir.hu
Békéscsaba – A Lencsési Közösségi Ház Természetjáró Köre, az Őseink Nyomában Klub és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai felvidéki kiránduláson vettek részt Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából.

„Telepeseink szülőfalui közül először a 240 lakosú, evangélikus vallású Hradistét kerestük fel, ahol Pavol Lašák polgármester fogadta a csoportot. Tiszteletünkre meghúzták a harangot is. Első úti célunk a templom volt, ahol láttuk a békéscsabai Várkonyi János festőművész egy olyan alkotását, amelyen az evangélikus nagytemplom látható. Ezután meglátogattuk a temetőt, ahol felleltük őseink vezetékneveit: Hankó, Baukó, Petrovszki, Viczián, Bohus, Bartyik, Jambrich, Kohút, Králik, Kriskó, Szluka, Lipták, Krnács, Laurinyecz, Priskin, Ivanics, Krcsmarik és így tovább. Megható pillanatokban nem volt hiány, hiszen a falu központjában ott álltunk, azon emlékkő előtt, amelyet az ősök elvándorlásának emlékére állítottak” – számolt be a városvédők egyik tagja, Zahorán Hilda.

A csoport útjának további részletei a behir.hu oldalán olvashatóak.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!