Már csak vasárnapig látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája

Már csak vasárnapig látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kiss Tamás, Kondella Mihály, Magyari Márton
A Krisztus Pilátus előtt című monumentális alkotás visszakerül Kanadába.

Munkácsy Mihály trilógiáját maga a művész sem láthatta együtt. A magyar közönség először 1995-ben tekinthette meg az addig külön lévő, mégis egymással egységet alkotó képeket. Az Ecce homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota alkotásai először a debreceni Déri Múzeumban, majd Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, Pécsett és Bécsben is bemutatásra kerültek. A minden helyszínen közönségsikert elérő kiállítás budapesti bemutatója számunkra azért is meghatározó volt, hiszen a galéria tróntermében egyházi tárlatvezetésekre is sor került. Különböző felekezetek vezetői a maguk lelkiségével értelmezték Munkácsy alkotásainak teológiai üzenetét. Így tárlatvezetést tartott Gáncs Péter elnök-püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök is ugyanúgy, mint Beer Miklós katolikus püspök, Jelenits István piarista szerzetes, Kocsis Fülöp görög katolikus püspök, Szabó István református püspök, Ternyák Csaba katolikus érsek. A tárlatvezetésekhez akkor felekezetek zenei előadásai is csatlakoztak, így fellépett többek között az Evangélikus Hittudományi Egyetem énekkara, Finta Gergely orgonaművész, Szvorák Katalin és Gryllus Dániel is. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány által szervezett tárlatvezetésekből a Luther Kiadó jóvoltából „Elvégeztetett” – Felekezeti tárlatvezetések Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája előtt címmel album is készült, így a teológiai és művészeti tartalom mindenki számára elérhetővé vált.

A mostani hír viszont  hogy e három mű már csak vasárnapig tekinthető meg együtt –, nagyon szomorú. A Krisztus Pilátus előtt Kanadába kerülésének az oka, hogy bár az Ecce Homo című kép a magyar állam tulajdonát képezi, de a trilógia másik két alkotása külföldi tulajdonú. A Golgota Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő gyűjteményének része, míg a most ismételten külföldre kerülő kép a kanadai Hamilton Művészeti Galériáé, akikkel a bérleti szerződés lejárt és annak meghosszabbításában nem sikerült megállapodni.

Munkácsy Mihály trilógiája nemcsak a nagyheti események, de bizonyos értelemben a magyarság egyik művészeti szimbólumává is vált. Bízunk abban, hogy a trilógia felbomlása azonban csak időszakos és hamarosan létrejön egy olyan egyezmény, melynek hatására hosszú távon rendeződik az alkotások sorsa.
A Déri Múzeum a hétvégén meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket Munkácsy termébe.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!