Csákváron „templomos lovagképzőt” tartottak

Csákváron „templomos lovagképzőt” tartottak

Share this content.

Szöveg: Szebik Károly
Csákvár – Hosszú évek óta a székesfehérvári gyülekezettel közösen szoktuk tartani hittanos táborunkat Nagyvelegen, ám ezt most a koronavírus-járvány miatt nem tartottuk biztonságosnak. Így maradtunk „itthon”: a csákvári templom és a parókia udvarán. Már 2020. július 19-én vasárnap, a családi istentiszteletünkre is hívtuk a hittanosokat szüleikkel együtt, ahol a gyerekek a keresztség kapcsán a víz felhasználásának sokszínűségével foglalkoztak, illetve kaptak egy „belépő-karszalagot” a táborhoz az igei üzenettel feliratozva: „Az Úriéi vagyunk!” (Róm 14,8)

Idei táborunk céljának azt tűztük ki, hogy a gyerekek megismerhessék és otthonuknak tartsák a templomunkat és a gyülekezeti helységeinket (öröm volt látni a templomban bújócskázó és kergetőző gyerekeket). Így a hétfő témája a templomépület, a torony és a harang volt. Kedden a keresztséghez a 2017-ben készült és felszentelt keresztelőkutunk volt a téma. Szerdán a hangszerek királynőjét mutatta be Szebik Ildikó, a gyülekezet kántora. Csütörtökön a szószék, majd pénteken a templom legbensőségesebb helye, az oltár került sorra, kihangsúlyozva az úrvacsorát, a hívek lelki táplálékát.

A tábor külső tartalmát a templomos lovagok gondolata adta. A középkori lovagi erényekhez kapcsolódóan 7 lovagi „próbát” kellett a résztvevő 24, javarészt alsós hittanos gyermeknek kiállnia. Természetesen nem birkózással vagy kardvívással kellett rátermettségüket bizonyítaniuk.

Íme az erények és a feladatok sora:

1. Légy bátor! – Menj fel a templomtoronyba!

2. Légy hűséges! – Tanulj meg egy éneket, és énekeld el egy felnőttnek!

3. Légy nagylelkű! – Adj valakinek ajándékot!

4. Segítsd a gyengét! – Kísérj el egy nálad kisebbet a templomajtótól az oltárig!

5. Légy illedelmes! – Tanuld meg a köszöntést: „Erős vár a mi Istenünk!” – Próbáld meg visszafelé is!

6. Légy higgadt! – Milyen pontosan tudsz célba dobni?

7. Légy kitartó! – Tartsd a petrencés rudat, amilyen sokáig csak tudod!

Olyan erények ezek, amelyekre a mai társadalmunkban nagy szükség van, és amelyek a Krisztustól kapott elhívásunkból, Tőle kapott ajándékokból fakadóan lehetnek bennünk, és amelyekkel tanúskodhatunk a hitünkről.

A hittanosok a tábor elején kapott lovagi füzetükbe kapták meg az adott próba elvégzéséért járó pecsétet, majd a táborzáró áhítaton sor került a „lovaggá avatásukra” is.

Hétfőn a helyi Csuta Cukrászdában kiállított maketteket néztük meg, kedden pusztakocsin utazva a Gessner-házban tekintettük meg a Vértes Natúrpark központjában készült tárlatot a környék élővilágáról; és az Esterházyak által épített Vadászkápolnát (azaz az Assisi Szent Ferenc Ökumenikus Kápolnát), amit a helyi Önkéntes Tűzoltóság bemutatója és tűzoltása követett. Szerdán a lovagi pajzsokat és kardokat készítettük, csütörtökön a lovagjelöltek kitartását tettük próbára profi tájfutó verseny formájában. Pénteken a lovagi ruházat készült el. A záró „lovagavató” áhítatot egy remek családi kvízjáték zárta.

Az idei hittantábor rendhagyó volt. A napközis rendszer miatt több gyermek vett részt, mint amennyivel Nagyvelegre szoktunk elmenni, bár annak a tábornak is meg van a maga varázsa és előnye. Itt most a napot lezáró zenés áhítatokon a szülők is részt vettek, együtt énekeltek, imádkoztak velünk, aminek különösen örülünk: bensőségesebb kapcsolatban lehettünk a szülőkkel, akik nap mint nap láthatták, hogy mivel foglalkoztunk, és az egyes napok végén reménység szerint, nemcsak a gyermekeiket kapták vissza, hanem még lelki táplálékot is.

A szerző a gyülekezet lelkésze.

Címkék: Csákvár - hittan - tábor -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!