Mi köze a keresztény családnak a KDNP-hez?

Mi köze a keresztény családnak a KDNP-hez?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, kettosmerce.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
Az elmúlt hetekben se szeri, se száma nem volt a családról, nőkről szóló konferenciáknak, a nőnap erre a keresztény-konzervatív intézmények számára is adott apropót. Feltűnő, hogy a családról és nőkről szóló rendezvények sorában fehér hollónak számítanak azok, ahol a szervezők tesznek azért, hogy a feltételezett célcsoport tagjait is motiválják a részvételre, hogy eljussanak a rendezvényekre és hozzászóljanak ezekhez a kérdésekhez. Ennek egyik feltétele lenne például a gyermekmegőrző biztosítása a helyszínen, vagy netán olyan női előadók szerepeltetése, akik valamennyire képesek pragmatikusan szemlélni és láttatni a gyermekvállalással kapcsolatos örömöket - és a kihívásokat is. Jó lenne, ha a „semmit rólunk nélkülünk” elv működni tudna a kisgyerekes nők esetében is.

A Brankovics Alapítvány múlt szerdai Kereszténydemokrata családpolitika című konferenciáján például kilenc előadóból kettő volt nő (egyikük a 75 éves Bagdy Emőke), és az ötvenes férfi előadók már üde színfoltnak számítottak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne mondtak volna használható és megfontolandó szempontokat a családról szóló szélesebb társadalmi párbeszédet illetően – kérdés persze, hogy mennyire tekinthető szélesebb társadalmi rétegnek mindaz, amit a KDNP képvisel, még akkor is, ha szeretjük felhangosítani mondandójukat.

A konferencián elhangzott előadások alapján megkísérlem felvázolni, melyek azok a törekvések és állítások, amelyek párbeszédkészek, teológiai alapokat tekintve is elfogadhatóak, és melyek azok, amelyek problematikusak.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!