Újra engedélyezik az istentiszteleteket Csehországban

Újra engedélyezik az istentiszteleteket Csehországban

Share this content.

Forrás: Bumm.sk
Prága – Április végétől újra engedélyezik a nyilvános miséket és az egyházi rendezvényeket a csehországi templomokban – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök 2020. április 17-én, pénteken egy rádióinterjúban.

Babiš szerdán a közszolgálati televízióban beismerte, hogy a kormány előző nap, amikor a korlátozások feloldásának forgatókönyvéről tárgyalt, megfeledkezett az egyházi szertartásokról. Jan Hamácek belügyminiszter azonban már kidolgozta a megfelelő javaslatot, amelyet pénteki ülésén fogad el a kormány. Babiš a javaslatot megvitatta Dominik Duka prágai érsekkel, a cseh katolikus egyház fejével is, aki egyetértett a forgatókönnyvel.

Csehországban március közepétől tilosak az egyházi szertartások is, számos templomból a miséket a közösségi hálózaton keresztül közvetítik a hívőknek. Balga Zoltán, a prágai magyar római katolikus plébánia plébánosának magyar nyelvű misézése is rendszeresen követhető a Facebookon.

Andrej Babiš a Rádio Z kereskedelmi rádiónak nyilatkozva pénteken azt mondta, hogy a nyilvános miséket április 27-től engedélyezik legfeljebb 25 személy részvételével. Május 11-én ez harmincra, május 25-én pedig ötven főre bővül, míg június 8-a után templomi rendezvények résztvevőinek számát már nem korlátoznák. „Mindenkor természetesen be kell majd tartani a szigorú higiéniai előírásokat” – jegyezte meg a kormányfő.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása az új koronavírus-járványról ismét azt jelzi, hogy az országban lelassult a fertőzöttek számának napi növekedése.

Péntek reggel 6437 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 134-gyel több, mint csütörtökön. A csütörtöki növekmény is jóval alatta maradt az előző hét napi átlagának. Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Eddig 154 307 tesztet végeztek el. A csütörtöki szűrések száma újra kilencezer körül volt. A hatóságok szerint a cél, hogy a napi tesztek számát tízezerre emeljék.

A Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma péntek reggel 170 volt, néggyel több, mint csütörtökön. A kigyógyultak száma pénteken 979-re emelkedett a csütörtöki 831-ről. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!