A Csendes éjről szólt hangjáték az újpesti evangélikus templomban

A Csendes éjről szólt hangjáték az újpesti evangélikus templomban

Share this content.

Szöveg: dr. Györgyi Piroska
Budapest – „Nem is olyan régen történt, csupán kétszáz éve, hogy egy kis falu Salzburg mellett történelmivé lett.” Így kezdődött az a zenés-verses előadás, melyet az Újpesti Evangélikus Énekkar adott elő 2018. harmadik adventi vasárnapjának délutánján.

A műsor középpontjában a mindenki által jól ismert, Csendes éj című ének állt, mely a történetírás szerint idén ünnepelte kétszázadik születésnapját. Először Oberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában (St. Nikolaus-kirche) adták elő 1818. december 25-én. Szövegét Josef Mohr írta jóval korábban, de csak ezen a szentestén kérte meg Franz Xaver Grubert, a helyi kántortanítót, hogy szerezzen hozzá dallamot és gitárkíséretet. A hagyomány szerint erre azért volt szükség, mert a templom orgonája nem működött. (A hideg elől beszökött egerek szétrágták a bőrfújtatókat.) A gitár templomi használata akkoriban forradalmi ötletnek tűnt, hiszen ez a hangszer inkább a szórakozóhelyeken volt megszokott. Azonban a fülbemászó és megható dallam azóta nem csak számos templomban, de millió otthonban és szívben hódított teret. Gyülekezetünk is kicsit magáénak érzi ezt az éneket, miután templomunk orgonáját az a Mauracher készítette, akinek kottaterjesztő küldetésének köszönhetően terjedt el világszerte a Csendes éj. 

Az ének megszületésének történetét az énekkar ez alkalommal verses-mesés formában elevenítette fel, előadásukat pedig karácsonyi dalokkal gazdagították. A nézők így modern és klasszikus stílusban is hallhattak többszólamú műveket. Az Űjpesti Evangélikus Énekkar tagjai közül fellépett: dr. Pintér Attiláné, Galgóczi Zsófia, Godó Gábor, Godóné dr. Jánó Ildikó, Grétsy Klaudia, Grétsy-Kováts Bodó, Kriskovits-Dudás Éva, Havasi Beáta, Ködmön Mónika, Nemestóthy Ildikó, Solymár Péter, Oláh Valéria, Varsányi Éva és Visnyovszky Áron dr. Györgyi Piroska Sarolta vezetésével. Nagy öröm volt látni, hogy az est során az aprónép is szerepet vállalt, hiszen az orgonát rágcsáló templomi egereket a gyülekezet legifjabb generációja alakította.

Ezután a gyülekezet számos tehetsége különálló, lelkes előadásával is megörvendeztette a nézőket. Munkájukat odaadással és lelkesedéssel segítette Csorba István, Csizmazia Zsolt, Sólyom-Nagyné Erdélyi Krisztina és Perlaki Orsolya. 

A műsort követően a gyerekeknek apró ajándékokkal, a felnőtteknek pedig terített asztallal kedveskedtek, mely méltó folytatása volt annak a meghitt hangulatnak, melyet az Újpesti Evangélikus Énekkar teremtett akkor, amikor egy templomnyi embernek halk gitárkísérettel, gyertyák fényében énekelte a Csendes éjt…

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!