Vitamin kúra és erősítés – Csendesnappal indultak az új évnek a Sztehlo-ban

Vitamin kúra és erősítés – Csendesnappal indultak az új évnek a Sztehlo-ban

Share this content.

Szöveg: B. Pintér Márta, Győri Dávid, fotó: Győri Dávid
Budapest – A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanárai és diákjai egyaránt könnyebbségként élték meg, hogy a téli szünet utáni első munkanapon nem a tanításé és tanulásé volt a főszerep. A január 5-re meghirdetett csendesnapon jutott idő a szünetben gyűjtött élmények kölcsönös megosztására, a nap tartalmas és színes programjáról pedig a „kis Sztehlo”-ban a Vasárnapi Iskolai Szövetség munkatársai, a gimnáziumban pedig négy külmissziói szervezet vezetői gondoskodtak.

Az általános iskolában 270 diák énekelte a nap „vezérdalát”, amely egyben megfogalmazta az üzenet lényegét is: „Találkozni jöttem Veled, Istenem!” Olyan emberek szolgáltak az alsó- és felső osztályos diákok közöt, akik már átélték ezt a találkozást, és ennek életet formáló és megtartó erejéről tettek bizonyságot. Megtanították azt is, hogy nem csak testünknek van szüksége vitaminokkal való erősítésre - amit egyébként a téli időben fokozottan átélünk -, de lelkünk is igényli mindezt. Ehhez különleges lelki B5 vitamint kaptunk segítségül, ami nem más, mint a „Bibliaolvasás, a Beszélgetés Istennel, a Barátok, a Bűnvallás és a Bizonyságtétel”. Ennek naponkénti felhasználása egészséges keresztyén életünk záloga.
A felső tagozatosok számára különösen megragadó volt Karikó Melinda bizonyságtétele, aki többször elcsukló hangon mesélte el, hogyan tartotta meg Isten az életét tizenéves kora óta drámai helyzetekben is, átélve, hogy egyedül Isten Igéje az élete számára biztos alap.

A gimnáziumban istentisztelettel indult a nap, amelyen Grendorf Péter angyalföldi lelkész szolgált. Prédikáció alapjául a 2015-ös esztendő igéjét választotta, bizonyságot téve Krisztus befogadó szeretetéről, amelyet huszonévesen, ifjúkori útkeresései végén ő maga is átélhetett.

A gimnáziumi program beleilleszkedett az Evangélikus Külmissziói Egyesület ez évben is meghirdetett, vízkereszttől húsvétig tartó akciójába. A „vízkereszt a külmisszió ünnepe” elnevezésű felhívás célja, hogy a gyülekezetek tagjainak, a keresztény iskolák diákjainak szívére helyezze a külmisszió támogatását. Ezért is hívták meg ezen a napon az ismertebb missziói szervezetek képviselőit a gimnáziumba, hogy lehetőséget kapjanak szolgálatuk bemutatására a tanuló ifjúság előtt. Négy külmissziói munkaág mutatkozhatott be az iskola öt helyszínén: Wycliffe Bibliafordítók Egyesülete, Interserve, Jézus Szíve Nővérek és az Evangélikus Külmissziói Egyesület.

A csendesnap érdekes gyümölcse, hogy a másnap sorra kerülő hittanórákon, folyosói beszélgetéseken nem is egy diák vallotta meg, hogy ő is szívesen vállalkozna rá, hogy távoli országok népeit segítse, akár abban, hogy anyanyelvükön olvashassák a Bibliát, akár úgy, hogy mérnökként tanítsák őket természeti– és víz-kincseik gazdaságos felhasználására, vagy esetleg orvosként megelőzzék az elkerülhető betegségeket.

Mindezek a most még inkább álmodozásnak tűnő, de mégis megvalósulható tervek egybecsengtek a gimnáziumi nap központi gondolatával. Isten maga bátorít minket, hogy nyújtsuk kezünket az Ő kegyelmének elfogadására, de egyben egymás felé is, hogy kapott ajándékainkat megosszuk egymással.

Házigazdák és vendégek - általános iskolában és a gimnáziumban - egyaránt hálás szívvel, Isten ajándékaként élték át ezt napot, melyből erőt meríthettek a tanév folytatásához, az új 2015-ös esztendő kezdetéhez!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!