Csengey Gusztáv előkerült könyvét mutatták be a Miskolc TV-ben

Csengey Gusztáv előkerült könyvét mutatták be a Miskolc TV-ben

Share this content.

Videó: minap.hu
Miskolc – Nemrégiben került elő Csengey Gusztáv professzor Izrael története című könyve Miskolcon. Az évtizedekig lappangó, 732 oldalas kézirat megtalálásáról összeállítást készített a Miskolc TV. A mellékelt híradó 9.18 percétől látható a helyszíni beszélgetés Sándor Frigyes lelkésszel és Zsugyel Jánossal.

Csengey Gusztáv, az eperjesi kollégiumi professzora 1909-ben adta ki az Izrael története című könyvét. A szerző 1919-ben Miskolcra menekült, és a Miskolci Jogakadémia tanáraként itt élt 1925-ig. Mivel gyermektelenül hunyt el, hagyatéka a Miskolci Jogakadémiához került. A világháború utolsó évében – az intézmény kitelepitésére készülve – a hagyatékot az evangélikus gyülekezet könyvtárában helyezték el. Mivel a könyvtárban Miskolc elfoglalását követően a megszálló orosz csapatok kórházat rendeztek be, a könyvtár állományának kétharmada mesemmisült. A Csengey-hagyaték nagy része megmenekült ugyan, de a jogakadémia államositását követően az MTA kézirattárába került. 

Ma már kideríthetetlen okok miatt a hagyaték egy darabja, az Izrael története című mű eredeti kézirata az evangélikus gyülekezet irattárában maradt. A 60-as években készült levéltári jegyzékben a tételt még szerepeltette Lányi Ödön levéltáros, de a későbbiekben bekövetkezett személyi változások miatt a kézirat létezése feledésbe merült, s csak idén nyáron – a templomépités közelgő 225. évfordulójára készülve – került elő.

Az évtizedekig lappangó, 732 oldalas kézirat megtalálásáról összeállítást készített a Miskolc TV. A 9:18 percétől látható a helyszíni beszélgetésben megszólalt Sándor Frigyes lelkész és Zsugyel János, akik szeretnék annak lehetőségét is megvizsgálni, visszakerülhetne-e a hagyaték az örökhagyó eredeti szándékához igazodóan méltó helyére, az Evangélikus Országos Gyűjtemény kezelésébe.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!