Dr. Cserháti Pétert rektori biztossá nevezték ki a Semmelweis Egyetemen

Dr. Cserháti Pétert rektori biztossá nevezték ki a Semmelweis Egyetemen

Share this content.

Forrás: semmelweis.hu
Budapest – Új szervezeti egységként jött létre a Semmelweis Egyetemen a Rehabilitációs Medicina Tanszék, az eddigi tanszéki csoport önálló tanszékké fejlesztésével, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) bázisán. Ezzel párhuzamosan a következő tanévtől a kurrikulumreform részeként elindul a rehabilitációs medicina mint önálló kötelező tantárgy oktatása, az ötödéves blokkgyakorlatok között. A tanszék létrehozása alkalmából a Semmelweis Szalonban tartottak ünnepséget.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy hivatalba lépésekor az egyik legfontosabb feladatának a kurrikulumreform megvalósítását tartotta. Az alapítás 250. jubileumi évében életbe lépett új kurrikulumba két új önálló tárgy – az orvosi rehabilitáció és a sportorvostan – került be. Az orvosi rehabilitáció oktatása komoly összefogás eredményeként valósul meg, három helyszínen: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), a Pető András Karon és az új egyetemi kórházként működő Szent Rókus Kórházban szerezhetik majd meg a hallgatók a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket – ismertette. A legfőbb bástya az OORI lesz, de a rektor kiemelte annak jelentőségét, hogy a PAK is részt vállal az orvosok képzésében ezen a területen, melynek fontos szemléletformáló szerepe is lesz. A két kredites képzés a jövő tanévben ötödévesek számára kezdődik meg – emelte ki a rektor.

Fontos pillanat ez a rehabilitációs szakma számára – hangsúlyozta dr. Cserháti Péter rektori biztos, az OORI főigazgatója. Magyarországon 15 ezer rehabilitációs ágy van, éppen ezért örömteli, hogy ez a szakma teljes egészében megjelenik a hazai orvosképzés kurrikulumában – fogalmazott. Végigtekintett a terület fejlődésén, hangsúlyozva, hogy mára már a legfejlettebb csúcstechnológia is jelen van a rehabilitációban; nemrég robotasszisztált rehabilitációs egységet hoztak létre, a stroke betegeket pedig virtuális memóriával segítik. Kitért arra, hogy az OORI már eddig is szoros szakmai kapcsolatot ápolt az egyetem minden karával, amelyeket a tanszék létrehozása tovább mélyíthet. Emellett új, még hiányzó területek lefedése is megvalósítható, példaként említette többek között a gerincvelősérültek fertilitási képességének helyreállítását, amely Magyarországon még nem működik; az ezzel kapcsolatos andrológiai-urológiai-nőgyógyászati együttműködés már elindult.

Az ünnepség keretében dr. Merkely Béla bejelentette, hogy dr. Cserháti Pétert rehabilitációs fejlesztésekért és az érintett egységek koordinálásáért felelős rektori biztossá nevezi ki.

A teljes cikk itt olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!