Csodák hétvégéje – A csendeshétvége nem is olyan csendes

Csodák hétvégéje – A csendeshétvége nem is olyan csendes

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Balatonszárszó – A csendeshétvége nem is olyan csendes, annál inkább jellem- és közösségformáló. A csodák témáját járta körül a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 5. és 6. évfolyamos diákjainak csendeshétvégéje Balatonszárszón.

Jó volt megélni, hogy a gyerekek számára nemcsak a bibliai csodák, hanem az életükben már megélt kisebb és nagyobb ajándékok is megfogalmazódnak és elraktározódnak. Az ismerkedés, a játékok és a foglalkozások is e témakör körül forogtak, s igazán tartalmassá tették a hétvégét – fogalmazott Simon Attila iskolalelkész.

A líceumban évtizedes hagyománya van a csendeshétvégének, amit évente egyszer tartanak meg valamelyik evangélikus üdülőben vagy konferenciaközpontban. A diákok körében nagyon népszerű a program, ezt mutatja az is, hogy idén először az alsóbb évfolyamokból annyian jelentkeztek, hogy két csoportra kellett bontani a résztvevőket.

„Most nyolcvanegyen voltunk az ötödik és a hatodik évfolyamból, a foglalkozásokba besegítettek közösségi szolgálatot ellátó felsős diákok is, s nagy örömünkre két öregdiákunk is velünk tartott. Első nap megnéztük a szárszói hajózási múzeumot, majd szabadtéri, illetve beltéri játékok segítségével egymással ismerkedtünk. Másnap is játékos formában, de már komolyabb témák álltak a központban; kiscsoportos foglalkozások keretében például feldolgoztuk, kinek mit jelent a csoda. Éltünk-e már át természetfeletti jelenséget, kaptunk-e égi ajándékot, tudunk-e, akarunk-e minderről beszélni? – E kérdések, dilemmák mentén nagyon tartalmas diskurzusok alakultak ki. Délután elmentünk a szárszói katolikus misére, este pedig filmet néztünk. Vasárnap a záró istentiszteleten összegeztük az együtt töltött hétvégét” – mesélt a három napról a líceum lelkésze.

Akik részt vettek már a líceum csendeshétvégéjén, tudják, akik még nem, azok jó ha tudják: igazi közösségformáló, jellemépítő ez a három nap.

„Az egymás iránti tiszteletet, az elfogadást is gyakoroljuk ilyenkor, de legfontosabb hozadéka talán az összetartozás megélése. Közösségben könnyebben átjönnek a vallásos témák is, az együttes élmény pedig összekovácsolja diákjainkat” – összegzett Simon Attila.

A líceum következő csendeshétvégéje március 27-28-29-én lesz a felsőbb évesek számára, a hetedikesek és nyolcadikosok pedig április 17-én indulhatnak. 

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!