Régi hagyomány új közegben

Régi hagyomány új közegben

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
Csömör – A főváros tőszomszédságában található csömöri evangélikus gyülekezetben a vírushelyzet ellenére hetvenegyedszer is megtartották a hagyományos farsangi imahetet. Ez alkalommal azonban nem a süteményekkel terített asztalok mellett figyeltek a résztvevők az igei üzenetre, hanem ki-ki az otthoni számítógépe mellől. A farsang utolsó és a böjt első napjainak estéin Kendeh K. Péter helyi lelkész szervezésében és technikai segítségével ugyanis az online térben lehettek együtt a gyülekezet tagjai a vendég szolgálókkal.

A sort február 14-én Hajduch-Szmola Patrik pécsi lelkész kezdte, aki hatodéves gyakorlatát hat évvel ezelőtt Csömörön töltötte. A következő estéken Joób Máté, a lelkészakadémia vezetője, illetve Sefcsik Zoltán szekszárdi lelkész osztotta meg igei gondolatait a nézőkkel. Szerdán Lackner Pál korábbi protestáns tábori püspök segítségével a tábori lelkészség történetét ismerhették meg a gyülekezet tagjai a kezdetektől fogva napjainkig.

Másnap folytatódott a múltidézés. Idősebb Kendeh György evangélikus lelkész élettörténete elevenedett meg a Zákeus Médiacentrum 1989-ben készült archív felvételén. Pénteken Pángyánszky Ágnes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Gyakorlati Intézetének vezetője volt a meghívott vendég, míg a farsangi imahét utolsó estéjén Szabó Lajos, az EHE nyugalmazott rektora szolgált lelki útravalóval. A záróalkalmon, böjt első vasárnapjának istentiszteletén Szabóné Mátrai Marianna nyugalmazott lelkész, az EHE Gyakorlati Intézetének korábbi vezetője hirdetett igét a csömöri templomban.

Az alkalmak visszanézhetők a gyülekezet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2021. március 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Csömör - böjt - sorozat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!