Dandos a mi hősünk!

Dandos a mi hősünk!

Share this content.

Forrás: meersz.hu
Nyíregyháza – A hagyományoknak megfelelően az Evangélikus Roma Szakkollégium (ERSZK) is képviseltette magát 2018. október 23-án az 1956-os forradalom emlékére rendezett városi eseménysoron. Az intézmény évek óta részt vesz Dandos Gyula és Bán István Szent István úti emléktáblájának koszorúzási ünnepségén Nyíregyházán.

Dandos Gyula egykori Kossuth-gimnazista, állami gondozott diák aktív részese volt a nyíregyházi forradalmi eseményeknek. A forradalom leverését követően előbb az ungvári börtönben, majd a nyíregyházi ÁVO börtönében kínozták. 1957 februárjában agyonlőtték a határőrök, mikor Svájcba szeretett volna szökni. Emléktáblája a hajdani kollégium, a mai evangélikus óvoda épületének falán található, szemközt az alma materrel.
Bán István 1956-ban két rádióbeszédével vívta ki a kommunista hatalom haragját: október 31-én, a reformáció napján, majd november 2-án, halottak napján mondott beszédet a körzeti rádió műsorában, s ezzel megpecsételődött a sorsa… 1957-ben nyolc év börtönre ítélték a bokortanyák lelkipásztorát. Emléktáblája a Szent István út 42. szám alatt található elhagyatott ház falán emlékeztet a dicső múltra.
A nyíregyházi '56-os hősök emléktábláinál hagyományosan az Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diáksága, a XXI. századi Roma Nők Országos Egyesületének tagjai, valamint az Evangélikus Roma Szakkollégium szerveznek megemlékezést.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!