Deák tér: Újabb bemutatkozó körön vannak túl a püspökjelöltek – VIDEÓ!

Deák tér: Újabb bemutatkozó körön vannak túl a püspökjelöltek – VIDEÓ!

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Kiss Tamás, videó: Győri András Timótheus
Budapest – A Pesti Evangélikus Egyházmegye szervezésében a négy püspökjelölttel fórumbeszélgetésre került sor a Deák téri evangélikus templomban 2018. január 31-én. A jelölteket előzetesen írásban beadott kérdések alapján, különböző témakörök szerint kérdezte a moderátor, Győri Gábor esperes.

Először is személyes életútjuk, egyházi szolgálatra való elhívásuk, jelenlegi gyülekezeti munkájuk, nyelvtudásuk, igehirdetésre való felkészülésük, püspökpéldaképük került terítékre.

A továbbiakban vallaniuk kellett teológiai látásukról, a lutheri teológiához és a reformáció 500. évfordulójához való viszonyukról. Hitvallás gyanánt nyilatkozniuk kellett ezenkívül olyan aktuális teológiai kérdésekről is, mint a homoszexuálisok házassága, a semleges nem kérdése és a lutheri hitvallásosság megjelenése.

A következő blokkban a gyülekezetek életéről kialakult véleményüket kellett ismertetniük. Szóba került itt többek között az egyház és a kerület jelenlegi állapota, erősségei, gyenge pontjai, a liturgikus különbségek, a misszió, a gyülekezetplántálás, a hagyományőrzés, a lelkészek terhei, az evangélikusság értékei, a gyülekezetek közötti különbségek kezelése is. A püspöki pásztori szolgálat, a lelkészek pásztorolása, a lelkészek és lelkészcsaládok regenerálódásának elősegítése is szóba került a bemutatkozón.

Az egyházkormányzásról alkotott véleményükről is be kellett számoljanak a püspökjelöltek. A népegyházi keretek, a fiatal korosztály megszólításának kérdése, a lelkészi életpályamodell (LÉM) tervei, az egyházközségi struktúra, az előző vezetés irányvonalainak folytatása és az egyházi adminisztráció kérdése merültek fel e témakörben. Kérdés volt még az intézmények, úgymint az Evangélikus Hittudományi Egyetem, valamint egyéb oktatási, illetve a diakóniai intézmények és a gyülekezetek kapcsolata, továbbá a különleges státuszú (iskola-, kórház-, diakóniai, börtön-, cigánymissziós stb.) lelkészek helyzetének rendezése.

Az utolsó a politika és ökumené kérdésköre volt: a világi hatalom kísértéséről, az egyház és állam kapcsolatáról, az egyház-finanszírozásról, a hazai és külföldi ökumenikus kapcsolatokról kérdezték legvégül a négy jelöltet.

Az alkalmon további hozzászólásokra volt lehetőség. A fórum közös imádsággal és áldással ért véget.

FOTÓK:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!