Debrecenben tartják éves konferenciájukat az egyházi gyűjtemények munkatársai

Debrecenben tartják éves konferenciájukat az egyházi gyűjtemények munkatársai

Share this content.

Szöveg: Dr. Hubert Gabriella
Debrecen – Az egyházi gyűjtemények munkatársai a Református Kollégium vendégeként, 2017. június 28. és 30., illetve július 3. és 5. között Debrecenben tartják éves konferenciájukat.

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE) előadásai a megújulás és a hagyomány kérdéskörét járták körül: 500 éve reformáció;Megújulás és hagyomány a 21. században – a könyvtári környezet értékeinek megőrzése a folyamatos fejlődés segítségével címmel. A témához jól illeszkedett az a beszámoló, amely a 2017. február 1-jén megalakult Evangélikus Országos Gyűjtemény régi és új feladatairól, valamint aktuális kihívásairól szólt, dr. Hubert Gabriella előadásában.

A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) konferenciájának egyik fő témája: A gyűjtemény és a kutatók. Ebben a szekcióban a családkutatás jogi, digitalizálási és egyéb gyakorlati kérdéseivel foglalkoznak. A szekciót Czenthe Miklós vezeti.

A témák között ugyancsak kiemelt helyet kap a reformáció emlékéve, a reformáció és a protestáns egyháztak története. Ezeknek a témáknak Ősz Sándor Előd a felelőse.

Az Egyházi Múzeumok Egyesülete (EME) Az egyházi múzeumok helye és szerepe a 21. században címmel külön szekcióban tárgyalja meg a közművelődés és a tudományos munka határán elhelyezkedő egyházi múzeumok helyzetét és az együttműködés lehetőségeit. A szekciót dr. Harmati Béla László vezeti.

A konferenciák során a résztvevők egyebek mellett megismerkedhetnek a város templomaival, a kollégium új reformációi kiállításával és a Debreceni Evangélikus Csipkemúzeummal is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!