Diakónia határokon belül és határokon túl

Diakónia határokon belül és határokon túl

Share this content.

Szöveg: Pángyánszky Ágnes
Nyíregyháza – Rendhagyó szemináriumi programra indult az Evangélikus Hittudományi Egyetem két külföldi ösztöndíjas hallgatója, Noora Mattila a finnországi Joensuuból és Simon Hansbauer a németországi Neuendettelsauból. A szeminárium úti célja a nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet és intézményrendszere volt, hogy közvetlen látogatások és beszélgetések alapján ismerkedhessenek meg a külföldi hallgatók a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálatával.

A Nyíregyháza–Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház családi istentiszteletén bepillanthattunk egy élő, mozgalmas közösség liturgikus életébe, akik a hagyományt a mai ember megszólításának modern formáival ötvözik. Az újszerű csoportbeszélgetések, reflexiók, gyermekzsibongás és gyönyörű énekkari szolgálat mellett a böjti idő első vasárnapjának igei üzenete is lelki útravalót kívánt adni szolgálóknak és gyülekezeti tagoknak egyaránt. Az istentiszteleten jelen lévő diakóniai intézményekben lakó gondozottak igazi közösségi színfoltot képviseltek. Később, az intézménylátogatások során már ismerősökként köszöntötték a teológushallgatókat, akik számára jó volt megmutatni a gyülekezet és diakóniai intézmények összekapcsolódását, missziói és diakóniai egymásra utaltságát. 

Az Élim Evangélikus Szeretetotthonban, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményeiben, a Családok Átmeneti Otthonában, a hajléktalanok és szenvedélybetegek megsegítésére működő intézményhálózatban, a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban, a Joób Olivér Szeretetintézmény Idősek Klubjában és a Benkőbokor intézményeiben tett látogatásaink az emberi esendőség és a szeretettel való odafordulás elemi szükségletével való találkozás egészen megindító és konkrét példái voltak. Az intézmények lakóival és gondozottaival való találkozásaink során Isten eljövendő országához érezhettük magunkat közelebb, amelyben szeretetet, mosolyt és valódi törődést kaphatnak azok, akik a társadalom legkiszolgáltatottabbjai. A roma szakkollégium szervezésében a külföldi hallgatók a kollégistákkal együtt vehettek részt a tíz évvel ezelőtti romagyilkosságok emlékére szervezett megemlékezésen.

A szemináriumi programot Laborczi Géza igazgató lelkész, Kovács Erzsébet, Molnár Erzsébet és Meggyesi János lelkészek vezették, akiktől a külföldi hallgatók részletes ismertetést kaphattak a nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet és egyházunk fenntartásában működő diakóniai intézmények működéséről, kérdéseiről és jövőbeni fejlesztési terveiről.

A Benkőbokorban tartott záró ebéd alkalmával a lelkészek, a gyülekezet felügyelője és az intézmények vezetői közösen kiértékelték ezt az első alkalommal tartott szemináriumi programot, melyet az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézete a jövőben ismételten meg szeretne még valósítani.

A szerző az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!