Az evangélikusság és az egyházi szerepvállalás is téma volt a III. Evangélikus Diákparlamenten

Az evangélikusság és az egyházi szerepvállalás is téma volt a III. Evangélikus Diákparlamenten

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu, fotó: NOO
Balatonszárszó – Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) szervezésében rendezték meg a III. Evangélikus Diákparlamentet, Balatonszárszón az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban, 2017. szeptember 15–16. között.

A program áhítattal kezdődött. Téma volt a két nap alatt egyebek mellett az ökumené és a vallások egymásmellettisége, amelyről Németh Zoltán evangélikus lelkésznek, a GYÜMI osztályvezetőjének felvezetője után folyt a beszélgetés.

Bibliai történetek laborórán címmel Raffai Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium (Líceum) kémiatanára tartott látványos bemutatót.

Mit kíván az evangélikus tanuló ifjúság? címmel a fiatalok javaslatokat gyűjtöttek össze, amelyre majd a későbbiekben Bonyhádon, az Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozóján (EGOT) kapnak választ.

Az evangélikusságról és az egyházi szerepvállalásról dr. Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportjának vezetője, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője tartott előadást.

A programot mindkét napon sok játék és izgalmas személyes beszélgetések színesítették. A fiatalok áldással és sokszínű tapasztalatokkal tértek haza.

A mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulójának beszámolója a Diákparlamentről:

Pénteken indultunk Balatonszárszóra, Debreczeni Gábor tanár úr vezetésével. Mikor megérkeztünk Balatonszárszóra, a szervezők nagy örömmel fogadtak minket. Kaptunk pólót, ami Luther Mártont ábrázolja. 

Ebéd után következett az áhítat. Új dalokat ismertünk meg, nagyon tetszettek. 

Áhítat után egy előadáson vehettünk részt, aminek ez volt a címe: Az Ökumenizmusról, a vallások egymás mellettiségéről. Az előadás arról szólt, hogy hogy fogadjuk el embertársaink vallási nézeteit. Szerepjáték volt, mert a három szervező más-más személyazonosságot vett fel, és mi kérdezhettünk tőlük. Az egyik szervező egy muszlim hitű orvos férfit formált meg, a másik egy apácát, a harmadik meg egy református hitoktatót. Érdekes volt az előadás, mert sok mindent megtudtunk arról, hogy hogy viszonyulnak a vallási nézeteikhez az emberek. 

Rövid szünet után máris következett egy másik előadás. Bibliai történetek laborórán, Raffai Balázzsal. Bemutatta az égő csipkebokrot, ami nem égett le, a kígyótojásos kísérletet és az anyagelválasztást. Mindenki számára érdekes volt. 

Vacsora után következtek a játékok. Jót játszottunk, sokat nevettünk. Volt memóriafejlesztő játék: tizenöt tárgyat kellett megjegyezni.

Volt egy dobókockás játék, hat dobókocka volt, amelyekkel 101 pontot kellett összegyűjteni, de nem volt muszáj mind a hattal egyszerre dobni.

A történetírós rajzolós játékban egyszer rajzolni kellett, aztán pedig írni, de figyelembe kellett venni azt is, hogy az előttünk lévő mit írt vagy rajzolt. Ha játszottunk, kaptunk kis kártyákat is, amiket aztán nyereményekre lehetett beváltani. Például almára, csokira, gumicukorra és kekszre. Játékok után még volt egy esti áhítatunk, majd mindenki mehetett aludni.

Másnap a reggeli áhítat után fórumot rendeztünk, aminek ez volt a címe: Mit kíván az evangélikus tanulóifjúság? Itt összegyűjtöttük, hogy mi az, ami hiányzik az iskolából illetve min kéne/lehetne változtatni. A javaslatok továbbkerülnek majd az EGOT-ra (Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója).

Ezután következett az utolsó programunk, Az evangélikusságról és az egyházi szerepvállalásról, amit dr. Fábri György tartott. Beszélgettünk az iskolákról, az egyházi vezetők kiválasztásáról, illetve arról, hogy milyenek ma a diákok vallási nézetei..

Nagyon jó hétvégét tudunk magunk mögött: új barátokat, tapasztalatokat, tudást szereztünk. Nehéz volt a búcsúzás az új ismerőseinktől, de reméljük, jövőre ismét találkozhatunk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!