Digitális témahét '17 – Reformáció és digitalizáció: Összeért a 16. és a 21. század a Líceumban

Digitális témahét '17 – Reformáció és digitalizáció: Összeért a 16. és a 21. század a Líceumban

Share this content.

Forrás: dth16liceum.lutheran.hu, szöveg: Babics Csaba
Sopron – A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum az idei esztendőben is bekapcsolódott a digitális témahét tanítási forgatagába. Ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is a fő hangsúlyt a diákok kutatására, a teammunka fejlesztésére helyeztük. Volt azonban egy unikum is: ugyanis az idei esztendőben a Magyarországi Evangélikus Egyház a reformáció ötszázadik évfordulójára is megemlékezik (mellesleg az alma mater meg 460 éves lett), így a témák egyikét ebbe az irányba tereltem.

Első tudósítás: németül a modern Lutherről

A csoport német nemzetiségi osztályának egyik fele három izgalmas témának gondolt utána, és a munkát nagyban segítette a német lelkész, Holger Manke:

– Mit csinálna most Luther Márton (Wenn Luther heute leben würde)? >>>>>prezentáció
– Az egyház jövője (Die Zukunft der Kirche)
– A reformáció városai (Reformationsstädte) >>>>>prezentáció

Az első téma mutatja, mennyire újszerűen gondolkodnak a gyerekek, ugyanis nem a szokásos klisében törik a fejüket, hogy a reformátort ma megértenék-e vagy sem, hanem több újszerű eszközt adtak a kezébe: ma Luther szerkesztene blogot a YouTube-on keresztül.

És talán a legötletesebb Philipp Melanchton és Luther párbeszéde – persze a két reformátor Facebookon folytatja teológiai értekezését:

A diákok tehát mindenfajta tanári kényszer nélkül is a digitális eszközökhöz nyúlnak.

Fontos megjegyeznem: Luther is kihasználta az akkori kor forradalmi újítását a nyomtatást, ezért terjedhetett el villámgyorsan a 95 tézis, illetve tanítása.

Ennél a projektnél a hangsúlyt a gondolkodás paradigmaváltására helyeztem, és ebben a tanítványaink partnerek voltak. El szerettem volna kerülni, hogy a szoftverekre kerüljön a figyelem, mindezt egyszerűen powerpointos háttérrel szerkesztették meg, a hangsúly a kutatómunkán és a csoportmunkán volt.

Mivel német nemzetiségi osztályról van szó, természetesen az előadások német nyelven hangzottak el, a projekt zárórájára Tölli Balázs igazgatót is elhívtuk.

Hivatkozások: A digitális témahétről. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!