Digitális ásványtár – Természettudományos értékmentés a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Digitális ásványtár – Természettudományos értékmentés a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Share this content.

Szöveg: Kituljak Eszter
Szarvas – Az ásvány-, kőzet- és kövületgyűjtemény elhelyezése, költöztetése, tárolása fennállása óta minden tanévben adott feladatot. Az iskola legutóbbi, 2014-es költözködésekor a gyűjteményt ideiglenesen tároltuk, majd biztonságos tárolókba helyeztük át a példányokat. A Reformációs Emlékbizottság által meghirdetett Rejtőzködő kincseink című iskolatörténeti pályázatra a gyűjteményről sikeres pályamunkát készített három diákunk, Ábrahám Rella, Dombi Bettina és Pribelszki Zsófia. A pályamunka elkészítése jó előtanulmány volt a gyűjtemény rendezéséhez.

Kedd délutánonként fél 4-től fél 6-ig lelkes diákok csapata a bedobozolt gyűjteményt rendszerezte, megtisztította, és a digitalizáláshoz lefényképezte az eredeti gyűjtemény darabjait. Krátki Tamara, Takó Lili, Gyulai Dániel, Sebők László és Szabó Zoltán mellett Urbán Roberta, Urbancsok Anett, Czinkóczki Enikő és Wágner Réka segített legtöbbször.

A program során a tanulók természettudományos ismeretei bővültek. Az órai tananyagon messze túlmutató tudásra tettek szert. Megismerhették az ásványvizsgálati módszereket, az ásványok rendszerezését, a kőzetek, ősmaradványok kormeghatározását.

A munka során több digitális technikát használtak az ásványok fényképezése, a képek feldolgozása, a digitális adatbázis létrehozása és az iskolai honlapon való elhelyezése közben. 

A munkát segítette Demeter Péter ásványgyűjtő és Kövecses-Varga Lajos, az ország legnagyobb és legszebb magángyűjteményének tulajdonosa. A fényképezésben segítségünkre volt Kéri Bernadett, az informatikai feladatokat Horváth Edit látta el.

A pályázat népszerűsítése fontos feladatunk volt. Iskolánk tanulóinak az Öveges-laborban rendkívüli földrajzórákat tartottunk, ahol megismerték a leltárkönyvet, bemutattuk a gyűjtemény néhány szép darabját és ásvány-, ill. kőzettani kísérleteket is végezhettek.

2016. november 25-én földrajz szakmai napot tartottunk, melynek keretében dr. Molitorisz Pál Mendöl Tibor életét és munkásságát mutatta be, majd a tudós szakterületére, a településföldrajzra tekintettel dr. Sindely Pál tartott előadást Csabacsűd nagyközség népesség- és településföldrajzáról. A város és a megye, valamint a főváros több iskolájából érkezett földrajz szakos kolléga a pályázattal kapcsolatos feladatok mellett dr. Mendöl Tibor munkásságával is megismerkedhetett, a Mozaik Tankönyvkiadó jóvoltából pedig hasznos módszertani ismereteket szerezhetett.

A pályázat egyik fontos eleme volt az állandó kiállítás átadása, amelyre a Reál Hét keretében, 2017. február 17-én került sor. A 2. emeleti folyosón elhelyezett két szekrény méltó folytatása a fizikai szertár legszebb darabjait bemutató szekrényeknek. Az átadáson vendégeink voltak a fennállásuk kilencvenedik évfordulóját ünneplő Vajdás Öregdiákok Baráti Körének tagjai. 

A kiállítás szélesebb körben is lehetőséget ad a gyűjtemény megismertetésére. Átadása óta sok vendéget fogadtunk már. Ellátogattak hozzánk a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda, Bölcsőde első osztályos kisdiákjai. Bemutattuk a kiállítást testvériskolánk, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csoportjának és az általános iskolások nyári angol táborában részt vett diákoknak is.

Azok a tanulók, akik aktív szerepet vállaltak a pályázattal kapcsolatos feladatok végrehajtásában, két kiránduláson vehettek részt. 2016. október 11-én a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának három tanszékére látogattunk. Az utazás fő célja a Koch-gyűjtemény megismerése volt. 2017. május 17–19. között ásványgyűjtő kirándulást szerveztünk Erdélybe. Megnéztük a brádi Ásványmúzeumot, gyűjtöttünk a Hondol környéki meddőhányókon. Dévai testvériskolánk igazgatóhelyettese, Balogh-Botár Csaba segítségével eljutottunk Verespatak római kori aranybányájába is.

A sok foglalkozás, kirándulás, konferencia a résztvevők emléke marad. A kiállítás iskolánkban megtekinthető, minden érdeklődőt szívesen látunk. Van a pályázatnak egy olyan eredménye is, ami elérhető az internet segítségével. Megszületett a „Digitális ásványtár”. Iskolánk honlapján, a www.vajdaevang.hu oldalon a bal oldali képmenük között megtalálható. Aki megnyitja, eljut a leltárkönyvhöz. Az excel-táblázat kék színű soraiban a kurzor segítségével megnézhetik az elkészült fényképeket, már több száz van belőlük.

Bár a pályázattal kapcsolatos feladatokat teljesítettük, a munka folytatódik. A több mint százéves leltári számok egy része leesett a példányokról, beazonosításuk a jövő feladata. A leltárkönyv szerint a jól látható hiány is csökkenhet. A II. világháború idején, az udvaron ponyvával letakart gyűjtemény több darabját vitték haza az arra járók jót akarva, hogy megóvják őket. Aki felismeri a leltári számok alapján, hogy rendelkezik ilyen példányokkal, kérjük, hogy juttassák vissza azt a gimnáziumba. Előre is köszönjük!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!