Digitális persely – az adakozás új módja

Digitális persely – az adakozás új módja

Share this content.

Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
Budapest – Prőhle Gergely országos felügyelőt a Kossuth Rádió Hallhatóan Evangélikus Félórájának 2020. április 27-i adásában kérdezték az április 25-26-ai hétvégétől már elérhető új, garantáltan érintésmentes gyülekezet-támogatási lehetőségről. Hajdú Tibor szerkesztő először a döntés hátteréről érdeklődött az elnökség világi vezetőjétől.

– Az istentiszteletek elmaradásával annak lehetősége is kizárt, hogy a hívek helyben adakozzanak. Pedig tudjuk, hogy az evangélikus egyházban ez nem pusztán anyagi kérdés. Mély teológiai tartalma van annak, hogy a hívek saját maguk tesznek azért, hogy a gyülekezetek fenntarthatóak legyenek. Még ha ritkán is beszélünk erről, akkor is tény, hogy az egyház-finanszírozásnak ebben a vonatkozásban komoly teológiai összefüggései vannak. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – nevezetesen, hogy március közepe óta nem tarthatunk templomi istentiszteleteket -, a gyakorlati problémákról van szó, ezért kell az Országos Egyháznak mindent megtennie annak érdekében, hogy a híveknek lehetőségük legyen a gyülekezetük számára való adakozásra. Ezért jött létre a www.perselypenz.hu internetes oldal, amely hétvége óta már működik: ezen keresztül lehet adományokat eljuttatni kinek-kinek a saját gyülekezete részére. 

– Mi ennek a metódusnak a technológiai háttere?

 Hangsúlyozni szeretném, hogy minden pénzügyi és adatvédelmi biztonsági szempontnak megfelel ez az oldal, amelyet komoly banki szakemberekkel együtt dolgozott ki a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája. Lényege, hogy megjelölhető az adakozó neve, email címe, kiválasztható egy legördülő listából az ország összes evangélikus gyülekezete közül az, amelyiket az illető támogatni szeretne, és ki-ki a hitelkártyájával végezheti el az utalást. Egy internetes vásárlás során – ami ma már mindennapos gyakorlat – ugyanilyen eljárást követünk. Jelen esetben egy központi számra fut be az összeg, és onnan az Országos Egyház utalja tovább annak/azoknak a gyülekezet(ek)nek, amelyeket az adakozó megjelölt a felületen. 

– Sok megbeszélés előzhette meg ennek a rendszernek a kialakítását. De vajon arról esett-e szó, hogy vannak olyan híveink is, akik nem jártasak az internetes utalások világában? Ad abszurdum, nincsen bankkártyájuk sem, mert a postás hozza ki nekik a nyugdíjat. 

 Nagyon remélem, hogy azok az idősebb testvéreink, akik ilyen helyzetben vannak, és valóban, a technológiai fejlettségnek ezt a fokát nem ismerik, velük a saját lelkészük és a saját gyülekezetük van olyan személyes kapcsolatban, hogy erről őszintén tudnak egymással beszélni. Más lehetőséget nem látok erre, hiszen a személyesség természetesen nem pótolható az elektronikus megoldások által. Mint ahogy a tévében vagy az interneten nézett istentisztelet sem ugyanaz, mint amikor testvéri közösségben együtt vagyunk. De azért ne felejtsük el, hogy a személyesség, a személyes felelősség minden vonatkozásban nagyon fontos! Tehát akik nem tudnak élni ezekkel a technikai lehetőségekkel, azokhoz is próbálunk szólni, és arra kérjük a gyülekezeteinket is, hogy ezeket a személyes kapcsolatokat továbbra is minél intenzívebben ápolják. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!