Digitális segítséget nyújtanak az evangélikus egyház munkatársainak

Digitális segítséget nyújtanak az evangélikus egyház munkatársainak

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – Keresnénk egy könyvet vagy folyóiratot, de zárva van a könyvtár? Meg szeretnénk nézni egy tankönyv illusztrációját, de nincs meg az adott kötet? Erre a nehézségre ad könnyű elérési lehetőséget a teológia könyvtárának online adatbázisa! Tanításhoz és tanuláshoz, lelkészi szolgálathoz és hitoktatáshoz is díjmentes online adatbázis elérést kínál az evangélikus egyház munkatársai számára az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtára.

A koronavírus-járvány miatti lezárások az oktatást, tanulást, kutatást is érintik. Nem csak az online oktatás, de a könyvtári elérések is számos nehézséget jelentenek a felkészülni, tájékozódni vágyóknak. A Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásával a tavalyi évtől kezdve nemcsak a Magyar Evangélikus Digitális Tár (MEDIT) immáron több mint hétszázezer oldalas állománya érhető el díjmentesen, hanem egyházunk alkalmazottai számára – lelkészek, oktatási-nevelési, valamint diakóniai területen dolgozók – az a hallatlanul széles állomány is online formában olvasható és megtekinthető, amit az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtárába beiratkozottak érhetnek el távoli (otthoni) eléréssel.

Milyen adatbázisok érhetők el? Ehhez szemezgettünk az EHE Könyvtár leírásaiban. Elsősorban oktatási célt szolgál a Hittudományi Adatbázis. Itt teológiai, pedagógiai, pszichológiai, és diakóniai témájú egyházi- és szakkiadók nyomtatásban megjelent kiadványait elektronikusan érjük el. A kiadványok között számos, a Luther Kiadónál megjelent könyv érhető el.

Az Arcanum gyűjteményében archív folyóiratok, napilapok, évkönyvek, periodikumok, magyar lexikonok és szótárak folyamatosan bővülő állományát érjük el. Ehhez kapcsolódik a Hungaricana adatbázis is, melynek célja, hogy a nemzeti gyűjteményekben közös múltunkról fellelhető kultúrkincs (könyvek, folyóiratok stb.), áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. A portálon lehetőség van teljes szövegű keresésre és meghatározott oldalszámig a nyomtatott kiadással megegyező kétrétegű PDF letöltésére és azok nyomtatására.

Az oktatásra történő felkészüléshez, szakkönyvek olvasásához, dolgozatíráshoz nagy segítséget jelenthet az Akadémiai Kiadó szótár- és lexikonelérése ugyanúgy, mint a MeRSZ adatbázis, ahol kézikönyvek és jegyzetek is olvashatók. Az Interkönyv, azaz a Typotex Kiadó szakkönyveket, természet- és társadalomtudományok köréből megjelent felsőoktatási tankönyveket és jegyzeteket digitálisan olvashatóvá tevő felülete. Külön kiemeljük a Szaktárs portál elérési lehetőségét, ahol 16 szakkiadó – többek között a Balassi Kiadó, Gondolat Kiadó, L'Harmattan Kiadó, Kalligram Kiadó, Kortárs Kiadó, Múlt és Jövő Kiadó, Napvilág Kiadó, Osiris Kiadó és a Szent István Társulat – közel tizenötezer könyvének teljes szövegében kereshetünk.

Az idegen nyelvű adatbázisok közül elérhető többek között az Amerikai Teológiai Könyvtárak Egyesületének vallástudományi adatbázisa, az ALTA, míg az EBSCO – Academic Search Complete adatbázisa és a JSTOR gyűjteménye több tudományterület könyveit és folyóiratait kínálja.

A Magyarországi Evangélikus Egyház munkatársai ezen a felületen tudnak az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtárába díjtalanul beiratkozni: https://liberty.lutheran.hu (jobb felső sarok // Regisztráció gomb)

Az egyetem elektronikus állománya folyamatos bővül, ez jelentős anyagi ráfordítást igényel. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtára köszönettel fogadja az online szolgáltatások hosszútávú fenntartását, bővítését szolgáló adományokat az alábbi címen: Sólyom Jenő Alapítvány; számlaszám: 11714006-20309868; közlemény: EHEK adomány.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!