Adj ajándék helyett élményt: tele vagyunk ötletekkel

Adj ajándék helyett élményt: tele vagyunk ötletekkel

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Prém Alexandra
Az édességmennyiség csökkentése az egészséges táplálkozás miatt fontos, a kevesebb tárgyi ajándék pedig azért, hogy tanuljuk és tanítsuk meg értékelni mindazt, amink van. Ezért az ajándékok hierarchiájában idén nálunk az élményajándékok kerültek az első helyre – a megvásárolható tárgyak rovására. Nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is jár az élmény, fontos azonban, hogy mindez a megajándékozott fél vagy a kapcsolat épülését szolgálja. Ehhez adunk ötleteket!

Ha mégis tárgy ajándékozása mellett döntünk, érdemes olyasvalamit választani, amire a másiknak igazán szüksége van, vagy olyat, amiről tudjuk, hogy valóban fog neki örülni. Érdemes azonban kipróbálni azt is, hogy nem eszközöket és tárgyakat ajándékozunk egymásnak, hanem élményt. Az élmény – főleg, ha közös időtöltés kapcsolódik hozzá – építi a kapcsolatokat. Karácsonyra, születésnapra is jó ötlet az élményajándék, de adventi naptárnak is csodás gyerekeknek vagy akár a párunknak is. Csak legyünk kreatívak!

Ajándéktippek gyereknek

Élmény-adventinaptár összeállításához jó ötlet a közös főzés, mert az minőségi idő, építi a szülő–gyermek kapcsolatot, ráadásul családi mintákat adunk át vele, a későbbiekben pedig – remélhetőleg – szép emlék lesz, a boldog gyermekkor egy építőköve. Érdemes olyan otthoni élményeket keresni még, melyeket a kisgyerek különösen élvez, de nem feltétlenül teszi meg a család napi rendszerességgel, az adventi időszakot viszont örömmel tölti meg: családi mozizás pop-cornnal, szotyi-, mogyoró-, diócsemegézés este, birkózás a nagyágyon, barkácsolás, közös kísérletezés. Lányoknak sminkelős játék anya sminkjeivel, hajgöndörítés, körömmatricázás és körömfestés. Jó móka a családi várfoglalós játék vagy bunkerépítés. A várfoglalós játék lényege, hogy egy galéria vagy emeletes ágy a vár, s az egyik csapat lent, a vár előtt „támad”, a másik pedig a várban „védekezik”: a plüssöket kell fel-le dobálni az ellenfél térfelére öt-tíz percen keresztül, amíg csipogni nem kezd a beállított óra. Ahol az idő leteltével kevesebb plüss van, az a csapat nyert.

Egyik nap lehet az adventi naptár ajándéka egy séta az adventi vásárban és kürtőskalács-majszolás, másik nap egy vacsora a megajándékozott kedvenc éttermében, de elvihetjük a gyermeket bábszínházba vagy játszóházba is, vagy kóstolhatunk sült gesztenyét.

További ötletek itt olvashatóak.

Címkék: karácsony - ajándék - ötlet -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!