Beszélgetés a művészetről – Videó

Beszélgetés a művészetről – Videó

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Ludwig Múzeum
Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Donáth László evangélikus lelkész, Radnóti Sándor esztéta és Záborszky Gábor képzőművész disputáján a kortárs képzőművészet kérdései kerültek fókuszba.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum közös szervezésében Záborszky Gábor Fúgák című retrospektív kiállításához csatlakozva rendeztek beszélgetést a művészet mai kérdéseiről.

„Amikor hálót borítunk a világra, térben és időben mérföldköveket állítunk, az nem a világ, hanem a mi ügyünk. Valószínű, hogy ez a szubjektív lét is bír némi meghatározó erővel a világ irányába. Viszonyunk állandó adás és kapás, melyben mindketten változunk” – vallja Záborszky Gábor. Az életműtárlat, amely negyven évet ível át, a korai évek kalligrafikus alkotásaitól a természethez, az archaikus kultúrákhoz való viszonyulásán át, a transzcendenciára való törekvés alkotásival is megismerteti a látogatót.

Záborszky Gábor A történelem kapuja című alkotása

Mit jelent az absztrakt képalkotások mögött fellelhető üzenet? Mit üzen a szín a képzőművészetben, azon belül is Záborszky alkotásain? Hogyan viszonyul az alkotó képvilága a művészettörténeti korokhoz? Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a választ az Asztali beszélgetések sorozat vendégei, Donáth László evangélikus lelkész, Radnóti Sándor esztéta, egyetemi tanár és Záborszky Gábor képzőművész.

A disputa teljes terjedelmében az alábbi videón tekinthető meg:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!