Istentől kapott hivatás – Dr. Lőrincz György borász vallomása

Istentől kapott hivatás – Dr. Lőrincz György borász vallomása

Share this content.

Forrás: PR Corto
Egerszalók – Mióta megtért, hittel vallja: Isten hívta el a bortermelésre. A korábbi első osztályú vízipólós Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok vezetője ma már a szőlőben és a pincében szolgálja Istent, lakókörnyezetében rendszeresen bizonyságot tesz, olvassa Isten Igéjét, sőt, teológiát is végzett. Meggyőződése, hogy „ha megvalljuk Őt az emberek előtt, akkor Ő is megvall minket az Atya előtt”.

Sokan úgy gondolnak a borra, mint kizárólag részegítő italra, holott a keresztyénségben is fontos szerephez jut a hegy leve. Velük ért egyet Lőrincz György, egri borász is, aki szerint Istentől kapott hivatása, hogy minél szebb, karakteresebb borokat termeljen. Az ihletett borneveiről (Áldás, Örökké, Boldogságos, Csakegyszóval, Valóban méltó, Merengő) is ismert bortermelő tíz évvel ezelőtt találkozott Krisztussal, akkor lett templomba járó, a hitét gyakorló ember.

„Veszélybe került a St. Andrea birtok, mert korábbi üzlettársam halála miatt egy borzasztó kellemetlen helyzetbe kerültem. A családja gyűlölettel tekintett rám, holott én azt szeretem, ha szeretnek” – mondja a borász, milyen körülmények között lett nyitott a hitre. Elkezdte olvasni a Szentírást, templomba is eljárogatott, s olyannyira megérintette Isten, hogy feleségével, Andreával görög katolikus szertartás szerinti szentségi házasságra lépett, négy gyermeküket is megkeresztelték, sőt, György – borász munkája mellett – még a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola levelező képzésére is beiratkozott.

Az üzleti nehézség végül megoldódott, új, elkötelezett és megértő üzlettársakat kapott, és György azóta is boldogan termel szebbnél szebb, nemzetközileg is elismert borokat. Mindeközben a helyi görög katolikus lelkésszel a környék hitéletét igyekszik elmélyíteni, mert mint mondja, „az emberi lelkek vágynak a szeretetre, az igazságra, a jóra”. Borbemutatóin rendszeresen bizonyságot tesz Isten szeretetéről, a Jézussal való kapcsolat fontosságáról, mivel „ha megvalljuk Őt az emberek előtt, akkor Ő is megvall minket az Atya előtt”. Ilyen lelkülettel készül a frissen debütáló, 2013-as „Áldás” bikavérrel a közelgő hétvégi ünnepekre is, mert meggyőződése, hogy az ilyen alkalmakkor, a munkából való megpihenés mellett Istenre is másképp, mélyebben tudunk figyelni.

Névjegy: Dr. Lőrincz György

  • 48 éves

  • 1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, 1998-ban ugyanott doktorált, 2011-2014 között a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatója.

  • 1985-1992 között OB-I osztályú vízilabdázó, 1994-ig az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza, 1995-2002 között az EGERVIN technológiai vezetője, ezt követően a St Andrea Szőlőbirtok vezetője, borásza, társtulajdonosa.

  • 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2008-ban a Borászok borásza, 2009-ben az Év Bortermelője, 2013-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Háttérinfó a St. Andreáról

A St. Andrea Szőlőbirtok négy településen kilenc dűlőben, összesen 45 hektáron művel szőlőt. Egri borházasításai, a vörös bikavérek és a fehér egri csillagok nemzetközi szinten is ismertek és kedveltek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!