Drámai lelkészakadémia adventben

Drámai lelkészakadémia adventben

Share this content.

Szöveg: Farkas Ervin
Révfülöp – Történetünk az Úr 2019. évében, december havának első négy napján játszódik, Révfülöpön. Ha most egy dráma forgatókönyvét pötyögném, akkor instrukciók és a szereplők bemutatása következne. Pl. Mercutio jobbról, Tybalt balról be... Ez nem egy dráma forgatókönyve, így ettől eltekintünk, de az megállapítandó, hogy volt dramaturgiája a legutóbbi Lelkészakadémiának.

Az ország több pontjáról a szél - ami fúj, ahová akar – sokszínű csapatot sodort össze, hogy a Szentírásból tájékozódva gondolkodjanak közösen; gondolkodjanak hatalomról és hatalomgyakorlatról, világi, politikai hatalmakról és az egyház hatalmáról. Gondolkodjanak hatalomnak alávettetésről és Isten mindenek feletti hatalmáról; jó hatalomról és rossz hatalomról, a hatalom jó és rossz tulajdonságairól, hatásairól és ellenhatásairól, konklúziókról és Heródestől, Lutheren keresztül Richelieu-ig (és tovább?!) terjedő, történelemben és aktuálpolitikában is tettenérhető koherenciákról.

Mi ez, ha nem dráma? Mi ez, ha nem az Isteni színjáték egyik legizgalmasabb felvonása?

A lelkészakadémiai kurzus résztvevői dr. Varga Gyöngyi (Evangélikus Hittudományi Egyetem, Ószövetség Tanszék) tolmácsolásában tanulhattak meg az Ószövetségre „felszabadító” teológiaként nézni; az isteni hatalom felszabadításait, gondviselését és annak emberre gyakorolt hatásait tanulmányozva. A szenvedők szenvedő Istenének alázatában keresték a hatalmat.

Dr. Kőszeghy Miklós az ókori Izrael vallási és politikai történelme felől vezette a hallgatóságot a hatalomgyakorlás kérdései felé. Ami a Biblia szerint rossz, az a történelmi szűrők szerint lehet jó? Ami a Biblia szerint jó, a kortárs politikai viszonyok szerint viszont lehet csapnivaló? A helyzet nem biztos, hogy világosan eldönthető, és pont ez adja meg a teológiai feszültséget! Pilátus után szabadon tehát: „Mi az igazság?” (Na ugye, hogy dráma ez?!)

És az egész, sokfelé elágazó összefüggéstengert még fűszerezzük meg Luther hatalomkritikájával, valamint a harminc éves háború, kiemelten pedig - a kalandregények romantizált főgonosza, a valóság reálpolitikusa - Richelieu nyomán az egyház újkori helyzetével. A dramaturg ez esetben dr. Korányi András, az egyháztörténet doktora volt.

Az adventi ünnepkört megélő gyülekezetekből kiszakadva másfelé eveztek a Lelkészakadémia résztvevői, hogy a megszerzett tapasztalatokkal induljanak vissza a szolgálatba! De hatalmasok és hatalmasatlanok mind hatalom alatt állunk!

 

 

Címkék: lelkészakadémia -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!