Leleplezték az égi kereszt nevű műalkotást a wittenbergi Luther-kertben

Leleplezték az égi kereszt nevű műalkotást a wittenbergi Luther-kertben

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Wittenberg – Joachim Gauck német szövetségi elnök, valamint a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) vezető személyiségei leplezték le 2016. június 15-én az úgynevezett égi keresztet (Himmelskreuz) a wittenbergi Luther-kertben. Az ünnepi rendezvény alatt Gauck elnök, dr. Munib Younan, az LVSZ elnöke és dr. Martin Junge főtitkár avatták fel a háromszoros kereszt konstrukciójú, alumíniumból és nemesacélból készült műalkotást.

A Luther-kert egy élő, és egyre növekvő emlékmű, amelyet a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére hoztak létre Wittenbergben. A kertet a Lutheránus Világszövetség Német Nemzeti Bizottsága, a Lutheránus Világszövetség és Wittenberg városa felügyeli.

Három, egymáson fekvőkereszt 

Az égi kereszt nevű műalkotást a düsseldofi művész Thomas Schönauer készítette, három, egymáson lebegő keresztből. Összesen 15 méter hosszú, 11 méter széles és több mint 4,5 méter magas. Körülveszi a keresztet a földön egy szív és egy öt sziromlevélkéből álló üveglap. Mindezek Luther Márton pecsétjének, az úgynevezett Luther-rózsának a szimbólumai, amelyet a 40 méter átmérőjú kert közepén helyeztek el.

A szobor összeköti az egyre növekvő, ég felé törő fákat a talajjal – magyarázta a művész, aki hozzátette: „A keresztnek szimbolizálnia kell a saját erőt és felelősséget kell tükröznie az egymást elfogadó és együtt élni tudó jövő felé.”

Burkhard Jung lipcsei főpolgármester és a Lebendige Stadt (Élő város) nevű alapítvány képviselője is ezzel az elképzeléssel. Olyan zöld oázisként dicsérte a Luther-kertet, amely „lehetőséget kínál az emberek számára a mindennapokból való kiszakadásra és az emberin túlihoz való rámutatásra”.

„A Luther-kert elevenebbé teszi a várost – egészen az Élő Város Alapítvány értelmében” – mondta Jung, aki örült annak, hogy az alapítvány is hozzá tudott ehhez járulni.

Younan elnök aláhúzta a kert egész művészi értékének üzenetét. A Luther-rózsa formája emlékeztet bennünket, hogy „mi mindannyian Isten gyermekei vagyunk, akik a kegyelem által szabadulunk meg”. Gauck államelnökhöz fordulva Younan a következőket mondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a szövetségi elnök úrral együtt haladhatunk a reformáció útján.”

Lutheránus Világszövetség Német Nemzeti Bizottságának vezetője, Norbert Denecke egyházfőtanácsos köszönetet mondott a művésznek, Wittenberg városának, a szponzoroknak, az adományozóknak és a cégeknek támogatásukért. Különösen is kiemelte az Aluminium Rheinfelden nevű céget, az Élő Város Alapítványt, az Evangélikus Bankot és a régió evangélikus egyházait, akiknek anyagi támogatása nélkül nem jöhetett volna létre a projekt.

A művészi Luther-rózsa alkotással válik teljessé a Luther-kert, amely attól a vártemplomtól (Schlosskirche) délre található, melynek kapujára annakidején Luther Márton kiszögezte 95 reformátori tételét és ezzel elindította a reformáció folyamatát. 2009 óta összesen 292 fát ültettek el ide mindenféle felekezetű egyházak képviselői, hogy kimutassák szolidaritásukat, kapcsolatukat és megbékélésüket a világ egyházaival. A keretet dr. Andreas Kipar kertmérnök tervezte. Wittenbergben két másik helyen is ültetnek még ezen kívül fákat, összesen 500 fog ebből a Luther-kertben növekedni.

Az LVSZ Tanácsa 2016. június 15. és 21. között ülésezik Wittenbergben. A tanács egyszer egy évben tart tanácskozást. 49 delegáltból áll, amelyek a tagegyházakat és a hét LVSZ régiót képviselik. A tanács tagjai között ordinált lelkészek és laikusok, nők és férfiak, valamint fiatalok is helyet foglalnak. Az idei tanácskozásra összesen 120résztvevő érkezett, akik között ökumenikus vendégek is vannak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!