EGRESSUS – avagy – reformáció 1517 – atomerőmű 2017

EGRESSUS – avagy – reformáció 1517 – atomerőmű 2017

Share this content.

Szöveg: Decsi-Kiss János
Paks – A megújulás világi vonatkozásáról szól egy Tolna megyei kezdeményezés, az EGRESSUS (egyesülés) program, amely a reformáció jubileumához is kapcsolódik és egyre szélesebb összefogást, érdeklődést hozott. Ezt a programot támogatja most nem csak az MVM. Paksi Atomerőmű Zrt., mint sok kulturális megmozdulás szponzora, de a kormány Reformáció Emlékbizottsága is.

A reformáció 500. évfordulójára való idei esztendő a felkészülés éve. A reformáció – az atomerőmű fogalmak párosításának ötletét Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt című versének egy részlete adta: „…szobádba volna villany, ha nem lép Giordano Bruno a tűzbe? Hol kezdődött, hogy atomerő is van, s holnap rakétán repülsz ki az az űrbe.” Ennek jegyében dr. Hafenscher Károly, a Reformáció 500. év Reformáció Emlékbizottságának miniszteri biztosa ellátogatott a paksi atomerőműbe, hogy az összefogás lehetőségeiről beszéljen a reformáció emlékévével kapcsolatban.

Dohoczki Csaba „idegenvezetésével” új információkat kapott az erőmű jelenlegi és a 2017. évi feladatairól.

Ezt követően a miniszteri biztos baráti hangulatú fogadás részese volt. A beszélgetés alapját a MVM. Paksi Atomerőmű Zrt. által is támogatott Szálkán a Művészetért Közhasznú Alapítvány ifjúsági táborának EGRESSUS (egyesülés) elnevezésű cselekvési programja adta.

Az ötletgazda koordinátor, Decsi-Kiss János, valamint Pónya József, az atomerőmű egykori vezérigazgatója és dr. Hafenscher Károly több évtizedes ismeretség emlékeivel és útmutatásával köszöntötte az asztaltársaságot, akik bibliai szóhasználattal „egy akaraton, együtt valának”.

Paks város polgármestere, Süli János, Hamvas István, az erőmű vezérigazgatója, dr. Czibolya László, a Magyar Atomfórum Egyesület főtitkára, a jövő generációjának szóló 500 éves múltat példaként értékelték.

A programhoz több ismert személy is támogatását adja. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, cselgáncs olimpiai bajnok élsportolóként is példaértékű életpályával, tanácsaival meghatározója e program arculatának. Alexandra Manea „madártávlatból” készült fotójával szimbolikusan jelenítette meg az EGRESSUS program küldetését.

Az összefogásnak köszönhetően a szálkai nemzetközi tábor következő öt évadában ötezer fiatal kaphat történelmi, társadalmi, művészeti ismereteket, a történelmi egyházak képviseletében pedig hitvalló bizonyságtételeket. A Paksról indult Örökségünk című dalmozgalom, a világ magyarságának népes tábora is támogatja ezt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!