Egy apró ember a szépség Istenéről

Egy apró ember a szépség Istenéről

Share this content.

Forrás: parokia.hu, szöveg: Somogyi Csaba. Fotó és videó: Füle Tamás
Harkány – Urakkal tele van a végtelenség, de szolga csak egy van, az Isten – a gyermekverseiről is ismert költőóriás művészi világába nyertünk betekintést.

Weöres Sándor megzenésített verseiből állított össze egy csokornyit Gryllus Dániel. A Kaláka együttes tagja Fabiny Tamás evangélikus püspökkel együtt beszélt a Nobel-díjra is jelölt magyar költőről a harkányi szabadegyetemen. Az eseményről portálunk videofelvételt készített a harkányi református templomban november 11-én.

Gryllus Dániel és Fabiny Tamás személyes élményeikről is beszámoltak: hogyan emlékeznek vissza a költőre, akit Nemes Nagy Ágnes angyalhoz hasonlított, és aki őszintén vallott verseiben a teremtő, szépet, szépséget alkotó Istenről, Jézusról és a Szentlélekről. A felvételen Gryllus Dániel citerajátékán és énekhangján keresztül megelevenedik a költő gyermek- és felnőttkora, a teremtett világ felfedezése, játékosan szép életfelfogása.

Ahogy Weöres Sándor fogalmazott: a jó verset nem evilági hatalom diktálja. A zene és az evangéliummal, humorral fűszerezett vallomások, üzenetek valóban közelebb hozzák nemcsak a költő művészi világát, hanem magát az embert is, akit egyesek „apró testű óriásnak”, zseninek neveztek, és aki őszintén, nyíltan vallott Jézusról a szocializmus időszakában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!